Merhabalar,bu hafta sonu haberde saygın bir üniversitenin satın aldığı pişmiş dönerde at eti karıştığı analizle ortaya çıkmışAt eti yenmesinin insan sağlığına bir zararı var mı ??? Deneylenmiş ve analiz edilmiş sonuçları bekliyorum...
Merhabalar,bu hafta sonu haberde saygın bir üniversitenin satın aldığı pişmiş dönerde at eti karıştığı analizle ortaya çıkmışAt eti yenmesinin insan sağlığına bir zararı var mı ??? Deneylenmiş ve analiz edilmiş sonuçları bekliyorum...
Başlık hoş olmamış, öncelikle at eti yemek haram değil
Orta Asya'da yaşayan Türk akrabalarımız gayet güzel bir şekilde at etini yıllardır tüketmekteler.
Sağlık açısından da koyun/sığır etinin taşıdığı risklerden fazlasını taşımıyor, yani diğer etleri yerken dikkat ettiğin koşullarda at etini de yiyebilirsin.
İslami kurallara göre tek tırnaklı hayvanların yenmesi haram (ya da mekruh-yenmemesi iyi olur ).Peki Türkiye'de at eti
yenmesi neden yasak? Habere göre Üniversite firmayla anlaşmayı fesh etmiş, Şartnamede sadece dana eti yazmasının gerekçesi nedir?Peki niçin at eti ile ilgili anlaşmalar ve ihaleler yapılmıyor?? Tüketim alışkanlığımız mı yoksa sağlık açısından riskli mi?
Yabancı ülkelerde at eti kaslı ve yağsız kolestrolsüz olduğundan kaliteli et diye hastalara veriliyormuş bizde neden tüketilmiyor ?Deneylenmiş ve analiz edilmiş sonuçları bekliyorum![]()
Tekrar söylüyorum; At eti tüketilmesi ile ilgili islami açıdan bir problem yoktur!
At eti Sağlık açısından da koyun/sığır etinin taşıdığı risklerden fazlasını taşımıyor.
Yabancıların sık sık tükettiği domuz etine göre,
Protein ikamesi olarak kullanılan soyalara göre çok daha sağlıklıdır.
Eşşek etini bile GDO'lu soyaya tercih ederim.
tüm mezheplerde eşek ve katır eti haramdır.
at etine gelince;
İmam Malik'e (Maliki mezhebi) göre haramdır. bunun nedeni esas aldığı hadistir. Nahl suresi 8. ayetiyle de bu görüşünü destekler.
İmam Ebu Hanife ise helale yakın mekruh olarak görüş bildirmiştir. yine hadis ve ayetlere dayanarak.
diğer mezheplerde helal denmiştir.
şimdi bizim Türkiye'de diyanet genel anlamda Hanefi mezhebine göre durum bildirmekte olduğundan at eti kasaplık sınıfına girmemiştir diye düşünüyorum. ama gidin Şafi mezhebinden olan kardeşlerimizin yoğun olduğu doğu kesimine çatır çatır at eti yenir.
bu işe tağşiş boyutundan bakmak lazım. dana etinden yapıldığı iddia edilen bir gıda maddesinde at etinin varlığı ne kadar etiktir... yasal boyutu da ayrı bir konu tabii....
son zamanlarda malesef Türkiye'de daha vahim işler oluyor. mesela domuz, kasaplık hayvan sınıfına sokuldu. çeçşitli haberlere göre, Türkiye'deki domuz çiftliklerinde üretilen birkaç milyon kg domuz eti, nerede tüketiliyor kimlere yediriliyor....
HİÇBİRŞEY TESADÜF DEĞİLDİR.
Yine dağların sevdası düştü yüreğime anneKurşunların sevdası,Zulümlerden bıktım usandımYüreğim kanıyor anne,Kara bulutlar bir sağanaktır tutturmuş giderDünya zulüm, zulüm kokar anne...
Eşşek eti de haram değildir hocam,
Daha derin bir araştırma yaparsan bu sonuca ulaşabilirsin.
Bookmarks