12 sonuçtan 1 ile 12 arası
    Yeni Üye
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üniversite
    Anadolu Universitesi
    Meslek
    yazılım Uzmanı
    Sektör
    yazılım Uzmanı
    Konular
    10
    Eklentileriniz
    0
    Kazanılan Kredi
    0
    Kullanılan Kredi
    0
    Kalan Kredi
    0

Exclamation Mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum,18 yıllık gıdacı bir dostun yazısı.MUTLAKA OKUYUN

Bu sürede öğrendiklerimi yazmaya sayfalar yetmez. Ancak birkaç bilgi aktarırsam ne demek istediğim daha iyi anlaşılır. Minimum M2 maksimum verim, olay tamamen budur. "Soya Kıyması" adıyla satılan ürün yağı alınmış soya küspesidir.

25 Kg torbalarda kg fiyatı 1,5 TL civarındadır. Kullanırken ılık suyla ıslatılır 1 kg soya kıyması 3 kg su emer. Yani kullanım fiyatı kg da 50 krş tan aşağı olur. Gerçek etin 20 TL/kg olduğu yerde tabii ki bunu önce sermaye kullanır.

Maret, Pınar vs gibi hazır tıp annemin köftesi gibi köftelerin tamamı soya katkılıdır.Şirin gözükmesi içinde mix kıyma, soya proteini vs. gibi farklı isimlerle ambalaj üzerinde YAzılmaktadır.Yani et diye soya küspesi satıp, annemin köftesi gibi aynen diye reklâm yapıyorlar.

BİTMEDİ: Bu soya zımbırtısı granül veya toz halinde, beyaz, açık kahve, koyu kahve, kırmızı, yeşil renkleri vardır.Tadı nötre yakındır. Cevizle karışıp baklavaya, kıymayla karışıp köfteye, unla karışıp ekmeğe, keke vs.ye giriyor. Marine kuşbaşı diye bir et satılıyor şimdi, normal kuşbaşı etten ucuz. Bir özel kimyasal karışım suyla ete emdiriliyor. % 20 su basılıyor ete, böylece fiyatı ucuzluyor. Ancak bu tuzlar sizin kalp, şeker, tansiyon vs, rejimlerinize zarar verir mi bilmiyorsunuz. Yemeğe tuz atmıyorsunuz, ama başka tuzları bilmeden yiyorsunuz. Yemek şirketinizin et giriş faturalarında "mix kıyma" ve " marine kuşbaşı "
    var mı, bir kontrol edin bakalım. PEYNİR ALTI SUYU TOZU: Adı üstünde, peynir
    üretiminde kalan su sıcak plakalara püskürtülüyor, buharlaşma sonucu elde edilen toz işte. Nerede kullanılıyor? Peynirli çizi de peynir mi var zannediyorsunuz. Tüm bisküvit ve kek sektörünün birinci sınıf dolgu maddesi. Kg fiyatı 50 krş gibi bişeydi. Yediğiniz bisküvit,
    kek, kraker vs paketlerin üzerini bir okuyun bakalım içinde şeker ve un dışında tanımadığınız kaç kalem malzeme var. Bir top keki toptancısı 15 krş a satıyor. Anam-babam usulü un, yumurta ve yağ ile yapsanız 30 krş malzeme maliyeti var, ambalaj, üretici karı, nakliye ve toptancı karı vs eklenince nasıl o fiyata satılabiliyor? Çünkü kek değil kek benzeri kimyasal bir şey alıp yiyoruz. Paketin üzerini okuyun anlarsınız. Bezelyenin kurusu öğütülüp fıstık süsü
    verilerek tatlılara konuyor. Pul biberin, karabiberin, kimyonun vs, kilosu 5 TL ye satılan sucuklarda gerçek baharat mı var sanki. Bazılarında zaten sucuk benzeri ürün yazıyor.
    Bir danadan 25–30 kg sinir çıkıyor. 40 derecede dondurup öğütüyor sinir unu
    yapıyor sosise basıyorlar. Şarküteri ürünlerine dikkatli bakın. %100 dana diyor, dana eti demiyor, anlayın işte. Tavukların boyun, taşlık, kanat ucu vs gibi ticari değeri olmayan her yeri kemikleriyle öğütülerek "mekanik kıyma " isimli bişi yapılıyor. Tüm tavuk sucuk ve salamlarında bu var, siz tavukların göğüs etlerinin kıyma yapıldığını sanıyorsanız
    fena yanıldınız. Bütün bu işler T.C.Tarım ve köy İşleri Bakanlığı izni ile yapılıyor. Tamamen ve her yönüyle gıda terörünün cenneti olan yurdumuzda izinle bunlar yapılırken siz varın kaçak yapılanları düşünün, Bütün ekmeğe tavuk döner 2 TL, yarısı işkembe, ööööffffffffffff,
    sıkıldım gene, GDO ne ki o daha yeni fark edildi, devede kulak bile değil. Bunlar işin yemek faslı, daha gıda ambalajları var, koruyucular var vs. kıyamet kopuyor da bizim gıda mühendislerimizin sesi soluğu yok ortada,

BU BİLGİLER GIDA SEKTÖRÜNDE 18 YIL ÇALIŞMIŞ ŞU AN BU İŞİN DEVLET OLARAK EN ÜST MERCİLERİNDEN BİR YERDE OLAN BİR DOSTTAN GELDİ...

Siz değerli dostlarla paylaşmak istedim.
    Umarım faydalı olmuştur.

Yemek Sanayici ve İş
    adamları Derneği başkan yardımcısı, Ankara Sanayi
    Odası gıda komite üyesiyim.

Yeni Üye güvenligıda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Adnan Menderes Universitesi
    Meslek
    iş arıyorum
    Sektör
    süt ve ürünleri
    Konular
    10
    Eklentileriniz
    5
    Kazanılan Kredi
    250
    Kullanılan Kredi
    10
    Kalan Kredi
    240

Standart Cevap: Mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum,18 yıllık gıdacı bir dostun yazısı.MUTLAKA

pes yahuu pes paylaşımın için tşk.

Yeni Üye ugurkayaardi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Celal Bayar Universitesi
    Meslek
    gıda muhendisliği 3.
    Sektör
    öğrenci
    Konular
    14
    Eklentileriniz
    5
    Kazanılan Kredi
    250
    Kullanılan Kredi
    89
    Kalan Kredi
    161

Standart Cevap: Mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum,18 yıllık gıdacı bir dostun yazısı.MUTLAKA

Sonuna kadar doğru anlatmış..Üçkağıtcılık meslek olmuş ülkemizde..arge ile kendilerini geliştiriyolar..ALLAH,PEYGAMBER diye yanan insanların diğer yüzünde para yatıyor..Yada en önemlisi Atamızın izinden gidiyoruz diyipte yalan söyleyen,bu devleti bu hale getiren adi varlıklar utansın..!

Ön Lisans Üye
    Üniversite
    Pamukkale Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Turizm- Otel
    Konular
    37
    Eklentileriniz
    14
    Kazanılan Kredi
    700
    Kullanılan Kredi
    568
    Kalan Kredi
    132

Ülkemizde bu denli cambazlıkların yapıldığı gıda sektörüü için hazırlanan hatta kabuledilen yasa tasarısı ne kadar da tüketiciyi koruma altına almışşş!!!!! yazık.. durum dahada içinden çıkılmaz bir hal alacak...

Yeni Üye kelebek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Hacettepe Universitesi
    Meslek
    gıda mühendisi
    Sektör
    laboratuvar
    Konular
    5
    Eklentileriniz
    5
    Kazanılan Kredi
    250
    Kullanılan Kredi
    5
    Kalan Kredi
    245

Yazana helal olsun az bile yazmış olanları. Milletin gözü dönmüş üç kuruş daha kazanacam diye

Lisans Üye pttszey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Ankara Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Sudan şeyler (;
    Konular
    91
    Eklentileriniz
    21
    Kazanılan Kredi
    1050
    Kullanılan Kredi
    Editör
    Kalan Kredi
    1050

Bunları gıdacıların zaten biliyor olması lazım. Ben kahvaltıda "sucuk" değil, daha ucuzu olan "sucuk benzeri ürün" yediğimi, Whey / peynir altı suyu tozunun gıda sektörünün her bir yanında kullanıldığını, mekanik kıymanın ne demek olduğunu biliyorum. Ve tabii benim çevremdeki herkes de benim bildiklerimi biliyor.

Hiçbir üretici sizi bunları yemeye zorlamıyor ki... Niye bu tepki anlayamadım gerçekten. Sordunuz da mix kıymanın içinde "Sadece dana eti var" mı dediler. Yalan mı söyledi üretici? İstemezsen kullanmazsın dondurulmuş dana marine kuşbaşı eti. Yiyorsa söyle patronuna, "bak bunun üretimi böyle böyle, gel biz bilmem kaç kat daha pahalı olan karkas alalım, bi de iyi bi kasap bulalım onu en az fireyle sıyırsın" de.

Olayın Allah'la peygamberle, Atatürk'le alakası yok, abartmayalım bence.

Hem bakın bakalım; mekanik ayrılmış et ya da soya kullanılıyor da hayvanın diğer yerleri kullanılmıyor ve atılıyor mu? Ver biraz daha fazlasını al %100 tavuk, dana.

Yapmayın ne olur ya... Eğer isyan edecekseniz hayvancılığı öldüren, köye bile şehirden yumurta götüren düzene isyan edin. %100 dana eti yemek mümkün mü sanıyorsunuz asgari ücretle geçinen bir aile için? Bu etin bu kadar pahalı olmasının sebebi etin içine soya katan, keke whey ekleyen üretici mi?

Neyse ya,
    Biraz geniş bakmakta yarar var gibi...

Yeni Üye
    Üniversite
    Akdeniz Universitesi
    Meslek
    Tekniker
    Sektör
    İklimlendirme-Soğutma
    Konular
    1
    Eklentileriniz
    1
    Kazanılan Kredi
    50
    Kullanılan Kredi
    2
    Kalan Kredi
    48

yuh artık bu ne yaw

Ön Lisans Üye aspergillus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Pamukkale Universitesi
    Meslek
    GIDA MÜHENDİSİ
    Sektör
    Unlu Mamüller
    Konular
    32
    Eklentileriniz
    5
    Kazanılan Kredi
    250
    Kullanılan Kredi
    35
    Kalan Kredi
    215

Arkadaşlar yorumlar biraz abartılmış bence. Ayrıca bu yazı benzeri bi yazı inşaat mühendisi oldupunu ama gıda sektöründe çalıştığını söyleyen birinden mail oalrakta geldi. Yani gda sektöründe çalışan kişiler, tüketicilerin çok büyük bir kısmı bu durumları (teknik olarak olmasada) biliyor zaten. Ayrıca hile olarak kullanılmadığı sürece ben soya ya karşı değilim. Ülkemizde ağrılıklı protein alımı maalsef hayvansa kaynaklı değil, bu açaıdan bakılırsa bitkisel proteinlerde önemli ülkemiz için. Sorunları sadece üreticiye yıkmak yanlış bence. Bence sorun daha çok havyanlıclıkta. Dğer türlü Pınar ve diğer büyük firmaların teknolojisi bilgisi eminim dAha katkısız soyasız ürünler üretmeye yetiyordur ama piyasada rekabet gücü nası olur buna bakmak lazım. Ülkemizde gıda üretiminde en büyük sorun denetim eksikliğidir bence. Nasıl ols denetim yok gelselerde yaptırım yok mantığıyla özelikle çok küçük çaptaki gıda firmaları gerçekten kötü işler yapıyor.

Yeni Üye
    Üniversite
    Pamukkale Universitesi
    Meslek
    Lisans Öğrencisi
    Sektör
    Okuyorum..
    Konular
    3
    Eklentileriniz
    0
    Kazanılan Kredi
    0
    Kullanılan Kredi
    0
    Kalan Kredi
    0

Alıntı aspergillus Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Arkadaşlar yorumlar biraz abartılmış bence. Ayrıca bu yazı benzeri bi yazı inşaat mühendisi oldupunu ama gıda sektöründe çalıştığını söyleyen birinden mail oalrakta geldi. Yani gda sektöründe çalışan kişiler, tüketicilerin çok büyük bir kısmı bu durumları (teknik olarak olmasada) biliyor zaten. Ayrıca hile olarak kullanılmadığı sürece ben soya ya karşı değilim. Ülkemizde ağrılıklı protein alımı maalsef hayvansa kaynaklı değil, bu açaıdan bakılırsa bitkisel proteinlerde önemli ülkemiz için. Sorunları sadece üreticiye yıkmak yanlış bence. Bence sorun daha çok havyanlıclıkta. Dğer türlü Pınar ve diğer büyük firmaların teknolojisi bilgisi eminim dAha katkısız soyasız ürünler üretmeye yetiyordur ama piyasada rekabet gücü nası olur buna bakmak lazım. Ülkemizde gıda üretiminde en büyük sorun denetim eksikliğidir bence. Nasıl ols denetim yok gelselerde yaptırım yok mantığıyla özelikle çok küçük çaptaki gıda firmaları gerçekten kötü işler yapıyor.
    Tamam yasal olduğu sürece yapsınlar ama tüketici yi de bilgilendirsinler.
    Tüketici et isterken soyayla şişirilmiş ürünlerin satılması bence doğrud değil.
    Ambalajlar üzerindeki yazılar bence daha açık şeffaf ve bilgilendirici olmalı..

Yeni Üye
    Üniversite
    Harran Universitesi
    Meslek
    öğrenci
    Sektör
    gıda
    Konular
    0
    Eklentileriniz
    0
    Kazanılan Kredi
    0
    Kullanılan Kredi
    0
    Kalan Kredi
    0

editör çok güzel değinmiş kesinlikle katılıyorum. bu ülkede yoksulluk diz boyu giderken insanlar sadece kuru bir ekmeğe razı edilerek köle gibi çalışırken üretici neden tağşişe başvurmasın ki. evet bizde onaylamıyoruz tağşişi fakat yoksul çoğunluğun uçurum gibi yüksek olduğu ülkemizde kendini elit diye gösteren insanlar her gün paralarına tomarları eklerken, sahte siyasetçiler ortalıkta nutuk atarken ve işçiler kendi sendikaları tarafından satılırken bu gelişmeler mi sizi incitiyor? neden tağşiş değilde tağşişli ürün tüketmek zorunda kalan ve çocuklarını bu gün nasıl doyuracam diye düşünen yurdum insanı hala susuyor?
    bu ülkenin bir devrime ihtiyacı var*********************

Konunun Amacından Sapmaması için Lütfen Siyasi Propaganda Yapmayalım !!!

Yeni Üye
    Üniversite
    Cumhuriyet Universitesi
    Meslek
    Gıda güvence
    Sektör
    Turizm
    Konular
    2
    Eklentileriniz
    0
    Kazanılan Kredi
    0
    Kullanılan Kredi
    0
    Kalan Kredi
    0

Bilinçli tüketici bilinçsiz tüketici ..........
    Çevremdeki insanları sürekli uyarıyorum örnekte veriyorum
    Diyelim gıda sektörüne dair hiç birşey bilmeyen sıradan bir vatandaşım
    Marketten aışveriş yaparken düşünün örneğin salça alacaksınız:
    Domatesin kilosu 1 tl olsun önümdeki rafta 830 gr lık teneke ambalajda salça duruyor fiyat olarak ta 3tl yazıyor olsun.
    Düşünüyorum bu salçanın 830 gr domatesten yapılamayacağını tahmin ediyorum tahmin ediyorum hııımmmmm 3 kg domatesten yapıldığını düşünüp hesaplıyorum.
    Sağlam, pazarda satılan kalitede 3 kg domates;

Bunu işleyebilmek için bir fabrika burada çalışan işçilerin maaşı+sigortası işlettiğim fabrikanın vergisi+makinaların masrafları..........

Ürün ambalaj maaliyeti,ürünün sevkiyat masrafı,toptan yada perakende satıcının karı............
    Salçanın ne kadar sağlam domatesten yapıldığının bir kanıtı.

Gıda müh. ve tek. dışındaki bilmeyenlere
    Salça yapımı için en az 5- 6 kg domates gerekir ki bu ne kadar kaliteli domates kullanıldığının daha da bir kanıtı.

Neyse yanlış ya da eksik yazmış olabilirim saat 00:50
    Diyeceğim o ki arkadaşlarıma ve çevremdeki insanlara başta salam sosis olmak üzere bu ve buna benzer örnekleri veriyorum tavsiyelerime uyup dikkatli seçim yapanlar da oluyor "ammaaan sende atın ölümü arpadan" olsun diyenlerde.
    Bu zihniyet var oldukça tüketici bilinçli olsa ne olur, yasal mevzuata uyulsa ne olur,siyasetçiler bilmem ne yapsa ne olur ki,tüketici zengin olsa ne olur,.......
    Şu saatte kadar (bu gün hariç) bu zihniyette olan insanlar da dahil acaba nasıl daha iyi hizmet verebilirizin araştırmasıyla çalışıyorum.
    M. Kemal Atatürk' ü M. Kemal Atatürk yapan kimdi onun yetiştirilme tarzında dünyaya gelip giden nice insanlar oldu.(Atatürk'ü sevin sevmeyin kastettiğim şeyi düşünün) Peki onun farkı neydi????
    Hayatta her şey kendini geliştirmekle başlar.Gerisi teferruattır.

Yeni Üye
    Üniversite
    Gaziantep Universitesi
    Meslek
    esnaf
    Sektör
    bilişim
    Konular
    1
    Eklentileriniz
    0
    Kazanılan Kredi
    0
    Kullanılan Kredi
    0
    Kalan Kredi
    0

Bunlar zaten bilinen gerçekler.

Gıda endüstrisi, adı üstünde endüstri, amacı insan sağlığını korumaktan ziyade kârlılığı artırmak amacındadır her daim. Bunların önüne geçmek, sadece bireysel olarak kendi çevremizi korumakla mümkün olabilir. Yani Türkçesi; sen kullanma ve yakın çevrene kullandırtma. Ama kullananlarda keyfinden kullanmıyor sanırım. Ekonomik şartlar insanların sağlıklarından ziyade keselerini düşünmeye itiyor zamanımızda.
    Allah bu sektördekilere insaf versin demekten başka çare bulamıyorum