4 sonuçtan 1 ile 4 arası
    Yeni Üye yusufmutlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üniversite
    Mersin Universitesi
    Meslek
    gıda mühendisi
    Sektör
    bisküvi,kek,gofret,çikola
    Konular
    11
    Eklentileriniz
    5
    Kazanılan Kredi
    250
    Kullanılan Kredi
    73
    Kalan Kredi
    177

Standart Nişasta Bazli Şekerlerle İlgili Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Raporu

Son zamanlarda bazı medya kuruluşlarında, mısır şurubundan elde edilen ve früktoz olarak adlandırılan nişasta kaynaklı şekerin pankreas kanserine yol açtığı, insan vücudunda yağ şeklinde birikerek şişmanlamaya sebep olduğu ve şeker hastalığının ortaya çıkmasında rol oynadığı yönünde çeşitli haberler yer almıştır. İddiaları dile getiren kişiler, früktozun çikolata, gofret, şekerlemeler, gazlı içecekler ve benzeri gıda maddelerinin içine konmasının yasaklanması ve üretim kotasının düşürülmesi yönünde taleplerde bulunmuşlardır.
    Konunun kamuoyu önünde tartışılarak vatandaşlarımızın tereddüt ve endişe içine düşmesine neden olması nedeniyle Sağlık Bakanlığı, iddiada bulunan kişileri ve konunun uzmanlarından oluşan bilim adamlarını bir araya getirerek ileri sürülen iddiaların bizzat sahipleri tarafından dile getirilmesini sağlamış, akabinde Bilimsel Danışma Kurulunu toplayarak konu hakkında gerekli incelemenin yapılarak neticenin kamuoyuna duyurulmasını talep etmiştir.
    Bilimsel Danışma Kurulu, iddia sahiplerinin ileri sürdükleri delilleri, nişasta kaynaklı şekerin insan vücuduna olan etkileri hakkında dünyada yapılmış olan bilimsel araştırmaları ve diğer ülkelerin bu konu hakkındaki uygulamalarını ayrıntılı olarak inceleyerek oluşturmuş olduğu görüşünü kamuoyu ile paylaşmak üzere bir basın toplantısı düzenlemeyi gerekli görmüştür.
    Bilimsel kurulun konuyla ilgili olarak yapmış olduğu inceleme ve çalışmaların neticesinde oluşturmuş olduğu görüş ve tavsiyeleri şunlardır:

1. Yüksek fruktozlu mısır şurubu ya da nişasta bazlı şeker olarak gündeme getirilen früktoz, gıdalarda hiçbir zaman tek başına bulunmayıp, halk arasında şeker adıyla bilinen glükozla beraber yer almaktadır. Bahsedilen şeker cinsleri vatandaşlarımızın günlük olarak kullandığı çay şekerinin içinde de beraber bulunmaktadır.
    2. Gıda maddelerinde beraberce bulunmalarından dolayı glukoz ve fruktozdan ibaret şeker ile nişasta bazlı şeker arasında insülin salgılanması ve tokluk duygusu veren hormonlar üzerindeki etkileri yönünden bir farklılık bulunmamaktadır.
    3. Yapılmış olan çeşitli araştırmalar neticesinde, fruktozun pankreas kanserine neden olduğunu kanıtlayacak ve kanserle ilişkilendirecek bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Bu nedenle fruktozun pankreas kanseri yaptığı yönündeki iddialar uluslararası bilim camiasında kabul görmemiştir. Pankreas kanserine neden olan en önemli faktörlerin sigara, alkol ve obezite olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmış olup bilim adamlarınca tartışmasız bir gerçek olarak kabul edilmektedir.
    4. Mevcut beslenme şeklimizde fruktozun, yalnız başına tüketilmesinin mümkün olmadığı, bu nedenle fruktozun insülin direnci ve şeker hastalığına yol açacağı yönündeki iddiaların da yeterli bilimsel kanıtlarla desteklenemediği görülmektedir.
    5. Kişilerde obezite oluşmasının temel nedeni; vücuda alınan enerji ile harcanan enerji arasındaki dengenin bozulması ve harcanandan daha çok enerji alınmasıdır. Sadece nişasta bazlı şeker değil şeker olarak adlandırılan tüm maddelerin fazla miktarda tüketimi bu dengeyi bozarak obeziteye yol açmaktadır.
    6. Gıdaların doğal yapısında bulunan şeker dışında, gıdaya üretim aşamasında eklenen şekerler ile çay şekeri olarak adlandırılan sakarozun toplam günlük alım miktarı, ihtiyaç duyulan günlük enerji miktarının % 10’unu geçmemelidir. Bu nedenle vatandaşlarımızın, günlük gıda ihtiyacını karşılarken sadece fruktoz içeren şekerli gıdalar değil içinde şeker içeren tüm gıdaların alımında dikkatli olmaları ve fazla tüketimden kaçınmaları büyük önem taşımaktadır.
    7. Bu bilgiler ışığında, kamuoyunda tereddütlere neden olan fruktoz iddialarının bugün itibarı ile yeterli bilimsel zemini olmadığı anlaşılmıştır.
    Doç. Dr. Serdar Güler

Kurul Başkanı

Lisans Üye solway - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Seciniz
    Meslek
    yönetici
    Sektör
    süt
    Konular
    25
    Eklentileriniz
    5
    Kazanılan Kredi
    250
    Kullanılan Kredi
    35
    Kalan Kredi
    215

Standart Cevap: Nişasta Bazli Şekerlerle İlgili Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Raporu

kemal unakıtan fruktoz işine mi giricek yoksa...
    yani bir rapor ancak bu kadar yanlı olabilir. alın ekmeğinize sürün demedikleri kalmış bi tek.
    sağlık, hiçbir ülkede sağlık bakanlığına emanet edilecek kadar önemsiz değildir.herkes inandığını yapsın.eğer bunlar zararlı değil diyorlarsa bence köküne kadar zararlıdır ve tüketilmemelidir.hem memlekette şeker pancarı yok ki nasıl gerçek şekerle fruktoz mamüllerde bir arada bulunuyormuş.hem hangi mamüllerde?
    hangi mamüllerden, kaçar adet örnek aldın, ne testler yaptın, ne gibi sonuçlar elde ettin? ve bunları ne ara yaptın?
    git allasen!

Yeni Üye yusufmutlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Mersin Universitesi
    Meslek
    gıda mühendisi
    Sektör
    bisküvi,kek,gofret,çikola
    Konular
    11
    Eklentileriniz
    5
    Kazanılan Kredi
    250
    Kullanılan Kredi
    73
    Kalan Kredi
    177

Standart Cevap: Nişasta Bazli Şekerlerle İlgili Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Raporu

NBŞ'lerle ilgili haberler bence belli bir yerden servis ediliyor. Sağlık yönünden Sağlık Bakanlığının açıklamaları bile yetmiyorsa kimin dediği doğrudur. Bu açıklamlara dayanak olarak gösterile araştırmaları inceledinizmiki hemen olumsuzbeyanlarda bulunuyorsunuz. Ben bu araştırmaları buldum ve inceledim. Aynen sağlık bakanlığı kurulunun dedikleri gibi. Oboziteyle alakalı ve tüm obozite yapan maddeler üzerinde duruluyor. Ayrıca ben bisküvi, gofret, kek, çikolata, şekerleme üreten bir fabrikada çalışıyorum. Eğer zahmet edip içindekiler bölümüne bakarsanız orada şeker ve şurupların birlikte kullanıldığını görürüsünüz. Gerçi siz bu içeriklere de inanmazsınız.
    Yalnız Heyetinde vurguladığı gibi bazı ürünlerde tekbaşına şurup kullanarak üretim yapmanız, şeker kullanmadan üretim yapmanızın imkanı bile yoktur.

Lisans Üye solway - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Seciniz
    Meslek
    yönetici
    Sektör
    süt
    Konular
    25
    Eklentileriniz
    5
    Kazanılan Kredi
    250
    Kullanılan Kredi
    35
    Kalan Kredi
    215

sandığının aksine zahmet edip etiketleri okurum ama etiketlerde yazan bilgilere çok inanmam.ayrıca etiketleri ciddi ciddi okuduğumda korkuyorum.30 gram şeyin içine neler neler giriyor..ambalajda 4 satır filan yazıyor.ingilizcesi, arapçası filan derken ansikopledi gibi oluyor.acaip acaip kimyasal formüle benzeyen isimleri olan maddeler.her neyse adam istese yazmaz aslında.tebrik etmek lazım.
    konu madem güven meselesine döndü.ben sana su sektöründen kötü bir örnek vereyim.bir su firmasında çalışan arkadaşım suda mikrop çıktığını söyledi.benden dezenfektan önermemi istedi mesela.sonra ben ne saçmalıyosun filan dedikten sonra benle muhatap olmadı ama sorununu çözdü kimyasalla.
    şimdi o su etiketinde hidrojen peroksit fln yazıyor mudur sence.ne attın suya diyorum söylemiyor
    türkiye'deki her gıda işine bi şekilde el atmış malum firma, acaba süt ürünlerinde kullandıkları kostikleri,peroksitleri,yüklü dozlu natamisinleri yazıyorlar mı etiketlerine
    ya da eline yarının tarihi basılmış ayran geçerse sen ne düşünürdün?
    yani biraz samimi olmakta fayda var diye düşünüyorum.bu etiket bilgileri hoştur ama biraz boştur
    bu,bazı ürünlerin söylediğin şekilde şekerle karışık şuruplarla üretildiğine inanmadığım anlamına gelmiyor.ben güven meselesine etiket açısından yaklaştım sadece.
    eğer sağlık bakanlığına güvenmiyorsam -ki bir çok kişi güvenmez- bu, siyasete güvenle alakalı bir durum.siyasiler adam olsalardı da onlara güvenseydik...bir kamu kurumuna güvenebilmen için şeffaf ve hesap verebilir olması lazım.bu ülkede kamu, yaptıklarından dolayı hesap vermiyor henüz.