öğretmen yetiştirme programı
Öğretmen yetiştirme programı
öğretmen yetiştirme görevi üniversitelere devredildikten sonra öğretmen yetiştirme programlarında iki temel değişiklik yapılmıştır. Bunlardan ilki 1997 yılında, öğretmen yetiştirme modellerini ve öğretmenlik meslek bilgisi derslerini belirlemek üzere Eğitim Fakültelerinde yapılan değişikliktir. İkincisi de 2006 yılında ilköğretim öğretmenlikleri için ders programının bütününü ele alan ve bu arada öğretmenlik meslek bilgisi derslerin de ad, içerik, süre, kredi ve dönemleri itibariyle yapılan değişikliktir. Bu değişikliklere ilişkin gerekçeler ve yapılanlar şöyledir
Eğitim Fakültelerinin Yeniden Düzenlenmesi (Birinci Değişiklik)
· 1982 yılında gerçekleştirilen yeniden yapılanma ile kurulan' Eğitim Fakülteleri, asli görevlerinden birisi olan öğretmen yetiştirme işini ihmal etmeye başlamıştır.
· Öğretmen yetiştiren kurumların içinde yer aldığı üniversitelerde Eğitim Fakülteleri ve Fen-Edebiyat Fakülteleri arasında etkili bir iş birliği gerçekleştirilememiş, pek çok durumda Eğitim Fakülteleri ile Fen-Edebiyat Fakülteleri arasında yapılan iş açısından tekrarlar ortaya çıkmıştır.
· Herhangi bir alan fakültesinden mezun olan adaylara yönelik olarak düzenlenen öğretmenlik sertifika programları içerik ve süreç açılarından yetersiz kalmış, son yıllarda bu programlar Eğitim Fakülteleri için sadece bir para kazanma yolu olarak görülmeye başlanmıştır. 1982 yılındaki yeniden yapılanma ile Eğitim Fakülteleri daha çok ortaöğretim öğretmeni yetiştirmeye yönelmişler ve ilköğretim II. kademe öğretmeni yetiştirmeyi ihmal etmişlerdir.
Sonuç olarak, Eğitim Fakültelerinin öğretmen yetiştiren programlarında yapılan yeni düzenleme ile Eğitim Fakültelerinin, ülkenin öğretmen ihtiyacını daha etkili ve verimli bir biçimde karşılamaları, daha nitelikli öğretmen yetiştirmeye yönelik programlar yürütmeleri ve daha sağlıklı bir yapı içinde işlevlerini yerine getirmeleri öngörülmüştür. Bu kapsamda ilköğretim ve ortaöğretim öğretmenliği ile ilgili şu değişiklikler yapılmıştır.
İlköğretim Öğretmenliği
· İlköğretimin bütünlüğü çerçevesinde, I. ve II. kademelere öğretmen yetiştiren programlar bir bölüm çatısı altında toplanmıştır. Sadece İlköğretim II. kademeye öğretmen yetiştiren Türkçe Öğretmenliği programı, diğer bütün alanlardaki programlara yan alan olarak hizmet vermesi gerektiği için ayrı bir bölüm olarak yapılandırılmıştır.
· Sınıf Öğretmenliği (1-5) programında mevcut öğretim elemanı kapasitesi dâhilinde Müzik, Resim-İş, Beden Eğitimi ve Bilgisayar alanları yan alan hâline getirilmiştir.
· İlköğretim Branş Öğretmenliği (6-8) programlarında mevcut öğretim elemanı kapasitesi dâhilinde öğrencilere en az bir yan alan seçme imkânı verilmiştir.
· Türkçe Öğretmenliği programındaki öğrenciler Sosyal Bilgileri, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği programındaki öğrenciler Türkçe'yi; Fen Bilgisi Öğretmenliği programındaki öğrenciler Matematiği, Matematik Öğretmenliği programındaki öğrenciler ise Fen Bilgisini öncelikli yan alan olarak seçebilmektedir.
· Yine mevcut öğretim elemanı kapasitesi dahilinde Müzik, Resim-İş, Beden Eğitimi ve Bilgisayar alanlarından biri ikinci yan alan olarak seçilebilmektedir.
· Yabancı Diller Eğitimi programlarındaki öğrenciler için Türkçe mecburi yan alan haline getirilmiştir.
· İlköğretim branş öğretmenliği programlarındaki (6-8) alan dersleri, bünyesinde Fen-Edebiyat Fakültesi olan üniversitelerde Fen-Edebiyat Fakültelerinden alınmıştır.
Ortaöğretim Alan Öğretmenliği
Yabancı Dil, Güzel Sanatlar, Beden Eğitimi ve Mesleki ve Teknik Öğretim alan öğretmenlikleri dışındaki alanlarda, ortaöğretim alan öğretmeni yüksek lisans düzeyinde yetiştirilmektedir. Adı geçen üç alanda öğretmen ihtiyacının fazla olması nedeniyle, bu alanlarda hem lisans hem de yüksek lisans düzeyinde öğretmen yetiştirilmektedir. Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Öğretmenliği ve Ortaöğretim Sosyal Alanlar Öğretmenliği Bölümleri çeşitli branşlarda ortaöğretime branş öğretmeni yetiştirmektedir. Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Öğretmenliği Bölümü Matematik, Fizik, Kimya Biyoloji Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri anabilim dallarından- Ortaöğretim Sosyal Alanlar Öğretmenliği Bölümü ise Tarih Coğrafya, Felsefe Grubu ve Türk Dili ve Edebiyatı ana bilim dallarından oluşturulmuştur. Bu iki bölüm, eğitim bilimleri enstitüsü bünyesinde yürütecekleri tezsiz yüksek lisans programlarıyla, Eğitim Bilimleri Bölümünün de desteği ile, ilgili alanlarda öğretmen yetiştirmektedir. Aynı şekilde Yabancı Diller Eğitimi, Güzel Sanatlar Eğitimi ve Beden Eğitimi Bölümleri, ilgili alanlarda tezsiz yüksek lisans programı açabilmektedir.
Eğitim Fakültelerinde açılacak tezsiz yüksek lisans programları iki şekilde yürütülmektedir.
a) 3,5 +1,5Seçeneği: İlgili alanın bulunduğu fakülte ile Eğitim Fakültelerince ortak yürütülen birleştirilmiş lisans artı tezsiz yüksek lisans programları düzenlenebilmektedir. Bu programların lisans kademesindeki öğrencileri, ilk yedi yarıyıldaki derslerini, alan fakültesinden almaktadır. Bu derslerin tümünü başarı ile tamamlayan öğrenciler lisans kademesinin son yarıyılında o alanın nasıl öğretileceğine ilişkin ders ve uygulamalarım Eğitim Fakültesinden almakta ve bunları da başarı ile tamamlayan öğrencilere o alanın adını ana dal, eğitimini de yan dal olarak belirten lisans diploması verilmektedir.
b) 4 + 1,5 Seçeneği: Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen programlardan lisans diploması almış öğrencileri, lisans diploması almış oldukları programla ilgili ortaöğretim alanında Öğretmen olarak yetiştirmek amacıyla üç yarıyıla eşdeğer bir süreyi kapsayan yüksek lisans programları düzenlenebilmektedir. Bu tür yüksek lisans programlarına, usul ve esasları Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen sınavla öğrenci seçilmekte ve yerleştirilmektedir.

LinkBack URL
About LinkBacks
Paylaş

Alıntı

Bookmarks