| : ohsas 18001 |
 | : Pdf |
 | : Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 7, No: 1, 2010 (53-68) |
OHSAS 18001 KAPSAMINDA FMEA UYGULAMASI
Ömer KAHRAMAN*, Ahmet DEMÝRER**
*Sakarya Universitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Eðitimi ABD., 54187, Adapazarý, Sakarya
**Sakarya Universitesi, Teknik Eðitim Fakultesi Makine Eðitimi Bolumu, 54187, Adapazarý, Sakarya
Özet
Dünyada ve ülkemizde sanayileþme ile birlikte iþ saðlýðý ve güvenliðine verilen önem artmýþ, bu kapsamda kuruluslarda iþ saðlýðý ve güvenliðinin saðlanmasý ve sürekli iyileþtirilmesi için ayrý bir standart oluþturulmuþtur;
(OHSAS 18001 – TS 18001) iþ Saðlýðý ve Guvenliði Yonetim Sistemi. Bu yönetim sisteminin en onemli ayaðý risklerin belirlenmesidir. Risk analizinin birçok yöntemi vardýr. Hata Türü ve Etkileri Analizi’de (HTEA-FMEA Failure
Mode and Effect Analysis) sistemdeki hatalarý, tehlikelerin kazaya sebebiyet vermeden tespit edilmesini ve en öncelikli olandan baþlayýp iyileþtirilmesini saðlayan bir metottur, ayrýca diðer risk analizlerinden farklý olarak kazalarý önceden farkedilebilirliðinin (saptanabilirliðinin) de bulunmasýný. Bu calýþmada Bursa’daki bir otomobil fabrikasýnýn altý bölümünde gerçekleþtirilen risk yönetiminin, iþ güvenliði alanýnda ilk defa kullanýacak olan FMEA metodu ile gercekleþtirilmesi konusu ele alýnmýþtý. Örnek uygulamayla iþletmede iþ kazasý ve meslek hastalýðý oluþturabilecek riskler deðrlendirilip, bunlarýn engellenmesine yönelik iyileþtirme önerilerinde
bulunulmuþtur.
Anahtar Kelimeler: FMEA, Risk Analizi, iþ Saðlýðý ve Güvenliði, OHSAS
Bookmarks