: Örnek Haccp Uygulama Dokümanları Listesi : Doc, Ppt : .......
DOSYA 1:
HACCP.Dok.-1 Hammadde Tanımlama Formu (Boş Hali)
HACCP.Dok.-2 Ürün Tanımlama Formu (Boş Hali)
HACCP.Dok.-3 Akış Şeması Doğrulama Tutanağı
HACCP.Dok.-4 Temizlik Taşeronu Denetim Check Listi
HACCP.Dok.-5 Hijyen Audit Check Listi
HACCP.Dok.-6 Hijyen Organizasyonu
DOSYA 2:
1. GIDALARDA MİKROBİYOLOJİK RİSKLER VE BULAŞMA KAYNAKLARI
1.1. GENEL BİLGİLER
Bitkisel ve hayvansal kökenli tarımsal ürünler, hasat veya kesimi takiben mikroorganizmaların önemli sonuçlar verebilecek bulaşmalarıyla karşı karşıya kalabilirler. Büyük ölçüde kullanılan hasat/kesim teknikleri ve bulunulan coğrafik bölgelerle etkileşen bulaşmaların nicelik ve nitelikleri, sonuçta meydana gelecek bozulma veya zararlanmaların şeklini ve boyutunu belirler. Genellikle mikroorganizmalarla oluşan, üründe bozulma veya tüketicilerde gıda kökenli hastalık ve zehirlenmelere kadar yol açabilen sorunlar, kullanılan ürün veya işleme tekniğine bağlı olarak da etkileşim gösterirler.
Gıdaların tüketilebilme niteliklerinin yitirilmesi sonucu, bileşim ve karakter özelliklerinin değişimi ile meydana gelen kayıplar “bozulma” olarak ifade edilmektedir. Bozulmalar fiziksel, kimyasal ve biyolojik kökenli olabilirler. Biyolojik bozulmalar; mikroorganizmalar, böcekler-kanatlılar ve kemirgenler tarafından meydana getirilebilirler. Bu bozulmalar gerek ürün kaybı ve gerekse sağlık sorunlarına yol açarak önemli riskler oluşturabilmektedirler.
DOSYA 3:
TEHLİKE ANALİZİ VE KRİTİK KONTROL NOKTALARINA(HACCP) GÖRE GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ-GIDA ÜRETEN KURULUŞLAR VE TEDARİKÇİLERİ İÇİN YÖNETİM SİSTEMİNE İLİŞKİN KURALLAR
TS 13001 MART 2003
HACCP; potansiyel problemlerin oluşmasını önlemek ve kaynağına yönelmek amacıyla uygulanan bir mekanizmadır.
Gıdanın güvenilir olarak üretilmesi ve tüketiciye güvenilir şekilde sunulmasını sağlayan koruyucu- önleyici bir gıda güvenliği yaklaşımıdır.
HACCP gıda zincirinde hammaddeden başlayarak her bir aşamada ve noktada tehlike analizleri yaparak gerekli yerlerde kritik kontrol noktalarını belirleyen ve bu noktaları kontrol ederek izleyen, herhangi bir problemi henüz oluşmadan önleyen sistemin korunmasını sağlayarak belirli normlara uygun, güvenilir gıdaların üretilmesini ve tüketiciye sunulmasını sağlayan bir gıda güvenliği yönetim sistemidir.
HACCP süreklilik arz ederek hammadde temini, gıda hazırlama, işleme, üretim, ambalajlama, depolama ve nakliye gibi gıda zincirinin her aşamasında uygulanabilen teknik bir düşünce sistemidir.
.
.
.
.
:
|
|
|||||
|
|||||
|
|