1. AMAÇ:
Bu prosedürün amacı, firmamızda kaliteye ulaşmaya uygun bir sistemin oluşturulduğunu, kaliteyle ilgili faaliyetlerin ve ilgili sonuçlarının bu Kalite Güvence Sistemine uygunluğunu, uygulanmakta olan Kalite Güvence Sisteminin belirlenen kalite hedeflerini sağlamadaki etkinliğini tespit etmek için belirli aralıklarla yapılan İç Kalite Denetim faaliyetleri konusunda yazılı bir yöntem oluşturmak ve konu ile ilgili sorumlulukları belirlemektir.
2. İLGİLİ DÖKÜMANLAR:
Yıllık Kuruluş İçi Kalite Tetkiki Planı FP.02.01
Aylık Kuruluş İçi Kalite Tetkiki Planı İç Tetkik Planı FP.02.02
İç Denetim Raporu FP.02.03
Bildirim ve Faaliyet Formu FP.04.01
3. SORUMLULUK:
Bu prosedürün uygulanmasından denetçiler ve Kalite Güvence Müdürü sorumludur.
4. PROSEDÜR:
4.1. GENEL
Firma bünyesinde İç Kalite Denetimleri, yıllık planlar doğrultusunda yapılır. Denetimlerde değerlendirme kriterleri olarak ISO 9001 Kalite Güvence Sistemi'nin gereksinimlerini kullanılır.
4.2. DENETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI
Kalite Güvence Müdürü tarafından her yıl Ocak ayında, o yıl için geçerli olmak ve denetlenecek tüm faaliyet alanlarını kapsamak üzere Yıllık Denetim Planı hazırlanır. Plana göre denetimi yapacak kişi veya kişilerin denetim yapılacak bölümde bağımsız olmasına dikkat edilir. Bu aşamada İlgili departman Sorumluları ile tarihlerin belirlenmesinde işbirliğine gidilir. Genel Müdüre onaylatıldıktan sonra Yıllık Denetim Planı İlgili Departman Sorumlularına dağıtılır.
Kalite Güvence Müdürü, herhangi bir şekilde ortaya çıkan problemler sebebiyle plansız denetimler yapabilir. Bu durumları İlgili Departmanlara Bildirim ve Faaliyet Formu ile bildirir.
4.3. DENETİM DUYURUSUNUN YAPILMASI
Yıllık Denetim Planı doğrultusunda veya denetim planı dışında, denetim yapılacak bölümlere, her ayın başında, o ay içinde yapılacak denetimlerin, günleri, saatleri, denetimciler ve denetim kapsamı detaylı olarak Aylık Denetim Planına ek olarak yazılarak İlgili Departman Sorumlularına bildirilir.
4.4. DENETİM
Denetim, Kalite Güvence Müdürü tarafından atanmış denetçiler tarafından yapılır. Denetimciler,denetim kriterlerine bağlı kalarak ve İç Denetim Soru Formunu kullanarak, denetimi yapılacak bölümle ilgili prosedürler ve talimatlar doğrultusunda sorular hazırlarlar.
Departmanların denetimi, İlgili Departman Sorumluları veya tayin edecekleri bir rehber eşliğinde yapılır. Rehber seçilirken yaptığı işle ilgili olarak tecrübeli ve ISO 9001 prosedürlerine hakim olmasına dikkat edilir.
Denetimciler, denetim sırasında hazırlamış olduğu İç Denetim Soru Formunukullanır. Bu soru formunda istenen bilgiler ışığında kullanılan prosedürler, talimatlar veya diğer dokümanlar gözden geçirilir. Denetim sırasında prosedür, talimat ve diğer dokümanların uygulanıp uygulanmadığı tespit edilir. Bu esnada önceden belirlenen sorulara ekler yapılabilir.
4.5. UYGUNSUZLUK TESPİTİ
Yapılan denetim sırasında firmamızın Kalite Sisteminde bir sapma veya uygunsuzluk tespit edildiğinde her bir uygunsuzluk için Bildirim ve Faaliyet Formu denetimci tarafından doldurulur ve imzalanır.
4.6. KAPANIŞ TOPLANTISI
Denetimciler ve denetim yapılan departmandaki ilgili kişilerin katılacağı kapanış toplantısında denetim sırasında tespit edilen uygunsuzluklar açıklanır.
Denetim sonrası bulunan uygunsuzluklar doğrultusunda hazırlananBildirim ve Faaliyet Formuna denetlenen Departman Müdürüne, tespit edilen uygunsuzluklar için, başlatılacak düzeltici önleyici faaliyete, bitiş tarihine karar vermesi ve onaylaması için Bildirim ve Faaliyet Formu teslim edilir.
Denetimciler,İlgili Departman Müdürü tarafından onaylanan, Bildirim ve Faaliyet Formunun bir nüshasını Kalite Güvence Müdürüne, diğer nüshası da denetlenen bölüm yetkilisine verilir.
4.7. KONTROL DENETİMİ (TAKİP TETKİKİ)
Düzeltici faaliyetin bitiş tarihinde, Kalite Güvence Müdürü tarafından görevlendirilen denetimciler, tekrar takip ziyareti yaparak uygunsuzluğun giderilip giderilmediğini kontrol ederler. Eğer uygunsuzluğun giderildiği denetimci tarafından tespit edilirse, Bildirim ve Faaliyet Formu kapatılır.
4.8. EK SÜRE TALEBİ
Bildirim ve Faaliyet Formu doğrultusunda belirtilen termin tarihinde kapatılamayan uygunsuzluk için Düzeltici ve Önleyici Faaliyet Prosedüründeanlatıldığı gibi İlgili Departman Müdürü ek süre talebinde bulunur. Ek süre sonrası yapılan takip denetiminde de uygunsuzluğun devam ettiği görülürse, durumun kesin çözüme ulaştırılması amacıyla üst yönetime, denetimciler tarafındanbir tutanakyazılarak sonuç Yönetimin Gözden Geçirme toplantılarında tartışılmak ve karara bağlamak üzere takip edilir.

LinkBack URL
About LinkBacks
Paylaş

Alıntı

Bookmarks