pastorıze içme sutu hakkında bilgi veren kısa bır yazı

İÇME SÜTÜ TEKNOLOJİSİ
PASTÖRİZA SÜT ÜRETİMİ
Süte bulaşan tüketici için zararlı olan kontaminantlar aşağıda belirtilmiştir.
·Patojenik m.o lar sütün sağıldığı ineğin sağlık ve beslenme koşullarına bağlı olarak sütte bulunabilir veya süte sağım veya daha sonraki işlemler esnasında bulaşabilir. Bunların çoğu pastörizasyon sıcaklığında ölür. Fakat uygun üretim koşullarında üretim yapılmazsa bu organizmalar süte tekrar bulaşabilir.
·Yemlerle ineğe verilen bazı toksik maddeler sütün salgılanması esnasında süte geçebilir.
·İneğin tedavisinde kullanılan antibiyotikler süte geçer.
·Dezenfektan maddeler, sağım kapları, sağım sistemleri veya depolama ve diğer aletlerin temizliğinde kullanılır.
·Sütün depolanması esnasında bazı m.o lar tarafından oluşturulan bakteriyel toksinler.
·Sütün sağımı esnasında veya sonra süte kontamine olan diğer toksik maddeler.
·Radyoakitif maddeler.
Patojen m.o lar süte uygulanan ısıl işlemle öldürülebilir. Patojen m.o ların dışındaki diğer m. Ların bir kısmı bu yöntem kullanılarak tamamen öldürülemeyebilir. Süt üretimi yapan çiftliklerin kesinlikle çok iyi yönetilmesi ve sütün uygun koşullarda toplanıp, taşınması ve depolanması sütten kaynaklanabilecek sağlık üzerindeki tehlikenin ortadan kaldırılması için gereklidir. Bunu için sütte kontaminant m.o ların olup olmadığı sürekli olarak kontrolü gerekir.
1.Pastörize İçme Sütü Üretim Yöntemi
Psikrotrofik bakterilerin salgıladıkları ısıya dayanıklı enzimleri tarafından süt yağı ve proteinlerinin parçalanmasını önlemek için uygulanacak ısıl işlem önemli bir etkiye sahiptir. Fakat yürürlükte olan kanuni düzenlemelere göre, pastörize içme sütün muhafaza süresi bu enzimler tarafından dikkate değer değişikliklerin oluşturulabilmesi için çok kısadır. İlave olarak yüksek sıcaklıkta (67,5˚C’de 20 sn) termizasyon işlemi sütün içerdiği lipazın yaklaşık %50’sinin inaktive olmasını sağlar ve homojenize sütün üretiminde düşük pastörizasyon sıcaklığı uygulanmasına imkan sağlayabilir. Termizasyonun bu açık avantajına rağmen süt işletmeleri genellikle sadece sütü soğutarak bazı psikrotrofik bakterilerin gelişmesi riskini alırlar(çünkü, genellikle üretim maliyetini düşük tutmak için uygulamazlar).

Dosya türü : doc

Şifre : www.forumfood.net