ROM' UN ÜRETİM AŞAMALARI

Giriş

Bu raporda rom üretim ve ticaretini amaçlayan bir fabrikanın kuruluş aşamalarını sıfırdan başlayarak sunmaya çalıştık. Öncelikle üreteceğimiz ürünün ne olduğu, ticari üretim şeklinin nasıl bir prosese sahip olduğunu anlattık. Romun tarihinden, üretimde kullanılan ekipmanlardan bahsettik. Bununla birlikte satışı hedeflediğimiz kitleyi, nedenlerini ve romun gelecekteki konumunu bizim açımızdan belirledik. İkinci kısımda ise fabrikanın fiziki ve ekonomik kurulum aşamaları ve prosedürleri açıklanmıştır.

Rom nedir?

Romun en eski distile alkollü içecek olduğu söylenir. Rom kelimesinin (İngilizce’de rum) kökeni kesin olmasa da çeşitli görüşler vardır. Kimileri romun ham maddesi olan şeker kamışının Latince ismi Saccharum officinarum’dan geldiğini iddia eder. Bir başka iddia ise Hollandalı denizcilerin rom içerken kullandığı İngilizce’si rummers, Hollandaca’sı ise roemer olan bardaklardan türediği yönündedir. İspanyolca konuşular yerlerde ron, Fransızca konuşulan yerlerde ise rhum olarak dile getirilir.

Rom tanımı Caribbean Community Standard adlı kuruluş tarafından 2003 yılında şu şekilde tanımlanmıştır;

·Sadece şeker kamışının işlenmesi sırasında oluşan şeker kamışı melası, şeker kamışı şerbeti, şeker kamışı suyu ve şekerinin fermantasyonu ve distilasyonu sonucu üretilir.
·Hacimce %96’dan daha az alkol içerecek şekilde 20°C’de distile edilir.
·Fermantasyon ve distilasyon süreçlerinde oluşan veya ham maddede doğal olarak bulunan uçucu bileşenler sonucu duyusal karakteristiği kazanacak şekilde üretilir.

Romun tarihi Columb´un Karayiplere üçüncü gezisine kadar uzanır. Columb Hispaniola adasında şeker kamışını ekmiş ve İspanyol kolonistleri kısa zamanda bunun fermentasyon ile güzel tatta bir içecek olduğunu keşfetmişlerdir. Taşınması ve üretilmesi kolay olduğu için kısa zamanda denizcilerin vazgeçilmez içkisi haline gelmiştir, bugün ise tüm dünyada sevilerek tüketilen bir içkidir. Büyük çapta bir üretim olarak Barbabados´ta başlayan rom imalatı, ticari anlamda ise ilk olarak Jamaika´da üretilmiştir.

Rom türleri

Dosya türü : doc

Şifre : www.forumfood.net