Eskişehir Seker Fabrikası

Uşak ve Alpulu Seker Fabrikalarının kurulup hizmete girmesiyle artik ülkemizde seker sanayisi doğmuş bulunuyordu. İlk kampanyanın yapıldığı 1926 yılından Eskişehir Seker
Fabrikasının kurulduğu 1933 yılına kadar hem pancar tarımında hem de isletmecilik alanında hayli bilgiler alınmış, tecrübeler kazanılmıştır.
01.10.1932 tarihinde Eskişehir Seker Fabrikasının kurulmasına karar verilir. İki aya yakın çeşitli etüt ve çalışmalardan sonra 8 Aralık 1932 tarihinde Buckau R.Wolf adli Alman
Firmasına fabrikanın kurulması ihale edilir. 1 Şubat 1933 de yerini büyük ATATÜRK'ün seçtiği fabrikanın temeli atılır. 28.02.1934 tarihinde Celal BAYAR'in Kenan MORTAN ile yaptığı sohbet, Cumhuriyet Gazetesi'nin 28.02.1934 tarihli baskısında şu şekilde yayınlanmıştır;
"Eskişehir Seker Fabrikasının yerini hazırlıyoruz, ben kendi hesabıma muhtemel iki yer hazırlamıştım. Şehrin hemen yanında şimdiki yer. Bir orası var. Bir de Eskişehir'in Porsuk suyunun yanı vardı. Orada Kızılay Teşkilatının depoları vardır. Geniş bir sahadır. Arazisi daha ucuzdur. Orada da kurulabilirdi.
O tarihte Atatürk ile beraber, Trenle İstanbul’a giderken Eskişehir'e yaklaştık. Birdenbire Atatürk, Bizim Eskişehir Fabrikası ne oldu diye sordu. Her şeyi ile hazır Gazi hazretleri dedim ve sonra devam ettim, yeri hakkında karar vermek üzereyiz, iki yerin de fayda ve sakıncaları var. Bunlar üzerinde duruyoruz. Atatürk bunun üzerine bu isi beraber yapalım dedi ve treni durdurdu. Porsuk suyunun yanındaki yeri gösterdim. İkinci yere şimdiki Fabrika mıntıkasına vardığımızda burada para meselesi biraz farklı olur dedim. '
Atatürk hiç düşünmeden burada yapacaksınız dedi ve nedenini su şekilde açıkladı:
"Tren geçtikçe halk istasyonun hemen yanındaki fabrikayı görecek, morali yükselecek.
Bu yüzden parası ne olursa olsun, burada yapılmalı... "
Fabrikanın temeli 10 Şubat 1933 tarihinde atılır. Montajı 10 Nisan 1933 tarihinde baslar. Montaj 6 ayda tamamlanır. 05 Aralık 1933 tarihinde açılış töreni yapılarak resmen isletmeye alınır. Eskişehir Seker Fabrikası ülkemizin 3. Seker Fabrikası olarak çalışmaya başlamıştır. Kurulduğunda günde 1500 ton pancar isleme kapasitesine sahipken yapılan tevsiiler ile bugün kapasitesi 7200 tona yükseltilmiştir. Türkiye Seker Fabrikaları A.S Yönetim Kurulunun 30.12.1998 tarih ve 2337–35 sayılı kararı ile fabrikaya Türkiye Seker Fabrikaları A.S. nin ilk Genel Müdürü olması nedeniyle anisini yaşatmak için Kazım TASKENT adı verilmiştir.

Devamı....

Dosya Türü: doc

Dosya şifresi: www.forumfood.net