Sitrik asitlerle ilgili bir sunum, kullanıldığı yerler, üretim prosesleri maliyetleri türkiye de ve dünya da sitrik asit üretimi
Sitrik asit üretiminin tarihçesi
•Sitrik asit Jabir İbn Hayyam tarafından 8.yüzyılda bulunmuştur
•Avrupadaki Ortaçağ öğretileri limon ve kireç suyunun asiditesinden bahsetmiş ve Vincent Beauvais tarafından bu bilgiler ‘SPECULUM MAJUS’ (büyük ayna) adlı ansiklopedide kayıt altına alınmıştır
•Sitrik asidin ilk izolasyonu ise 1784 yılında kimyager Carl Wilhelm Scheele tarafından limon suyundan kristalize edilerek yapılmıştır.
•Endüstriyel boyutlardaki üretim ise 1860 yılında italyan narenciye endüstrisi tarafından yapılmıştır.
•1893’de ise C. Wehmer Penisilin küfünü kullanarak şekerden sitrik asit fermentasyonunu gerçekleştirmiştir.Birinci dünya savaşından sonra önem kazanan bu yöntem italyan sitrik asit ihracat sektörünün batmasına sebep olmuştur.
•1917 de Amerikalı gıda kimyageri James Currie’nin Aspergillus niger kullanarak yaptığı fermantasyonunun başarısından sonra çok ekonomik bir yöntem olduğundan dolayı Pfizer endüstriyel seviyede bu yöntemi kullanarak 2 yıl üretim yapmıştır, daha sonra Citrique Belge bu üretimi 1929 da satın almıştır.
•Zayıf bir organik asittir ve sentetik olarak gliserol ve asetondan üretilebilir.
•Biyokimyada sitrik asit döngüsü, yaşayan tüm canlıların metabolizmasında önemli bir yer tutmaktadır.
•Ayrca çevresel açıdan zararsız olan bir temizlik ajanı olarak görev yapmaktadır
•Önemli bir antioksidandır
•Çeşitli sebze ve meyvelerde bulunmakla beraber özellikle narenciyeler ve kireç suyu büyük oranda sitrik asit içermektedir.Narenciyelerde ortalama olarak yaklaşık kuru kısmın %8’i kadardır.(bu da yaklaşık ons başına 1.44-1.38gramdır (1 ons=28,4 gr) )
•Sitrik asit 175 °C ‘de su kaybederek akonitik asit, HOOCCH=C(COOH) (CH2COOH),’e dönüşür; akonitik asit ‘de karbondioksit kaybederek sitrakonik anhidrid’e dönüşür.
Dosya türü: ppt
Şifre :www.forumfood.net
|
|
|||||
|
|||||
|
|
|||||

LinkBack URL
About LinkBacks