son kullanma tarihi ay ve yıl olarak yazılabilen ürünlerde, misal 02/2010 skt li bir üründe, ürün şubat sonuna kadar kullanılır mı yoksa ocak sonu miadı dolmus mudur?
son kullanma tarihi ay ve yıl olarak yazılabilen ürünlerde, misal 02/2010 skt li bir üründe, ürün şubat sonuna kadar kullanılır mı yoksa ocak sonu miadı dolmus mudur?
belli bir yasal dayanağı var mı bilmiyorum ancak benim bildiğim kadarıyla şubat sonuna kadar kullanılabiliyor. denetmen firmamıza danıştığımda bu şekilde kullanılabildiğini öğrenmiştim..
Real Hipermarketlerinde çalışan gıda müh. arkadaşım vardı. bende ona sordum.
02/2010 demek yani 01.02.2010 demekmiş.
yani ŞUBAT başına kadar kullanılabilirmiş.
Onlar zaten reyonlardaki ürünleri bu şekilde kontrol ediyolarmış.
bu konuda bir kural var mı bilmiyorum ama ben bir tüketici olarak hi-axy07'nin söylediği gibi algılıyor ve davranıyorum.
üretici firmalar gün-ay-yıl belirterek adam gibi tarih atmalılar.
tüketici kendini korumak için sadece ay ya da yıl olarak atılmış tarihi canının istediği gibi algılama hakkına sahiptir.bu konudaki kanun,nizam, bilimsel anlam ve karmaşa tüketiciyi alakadar etmez.
Resmi Gazete 25.08.2002-24857 Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği'nin 7. maddesinin (e) bendinde
Raf ömrü Son tüketim tarihi 3 aydan kısa ise gün ve ay
3 -18 ay arasında ise ay ve yıl
18 aydan uzun ise yıl olarak belirlenmiştir.
Firma dilerse 18 aydan uzun olsa bile gün/ay verebilir.
Arkadaşlar ürünün raf ömrü 3- 18 ay arasında ise son kullanma tarihini sadece ay.yıl olarak belirtmek yeterlidir.
Böyle bir durumda da skt: 02.2010 olan bir ürün 28.02.2010 gününe kadar kullanılmalı ve 01.03.2010 tarihinde imha edilmelidir.
Bookmarks