Sanayi Araştırma Geliştirme Genel MüdürlüğüT.C.SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI
MAYIS-1997SU ŞİŞELEME TESİSİSANAYİ PROFİLİHazırlayanSalim ÖKSÜZOĞLUEndüstri Mühendisi
I.BÖLÜM:EKONOMİKDEĞERLENDİRMEANKARA
1.1-Yatırımın Konusu
Yatırımın Konusu memba sularının PVC, PET veya Cam şişelerde ambalajlanarak tüketime sevk edilmesidir. Yatırım İmalat sektöründe, gıda ve içki imalatı alt sektöründe yer almaktadır.
1.2.Hammadde ve Özellikleri
Tesiste şişelenecek kaynak suyu şu özelliklere sahip olmalıdır.
Renksiz, kokusuz, berrak, normal su tadında olmalı, içinde bulunacak kimyasal maddelerin cins ve miktarlarının azami oranları
SO4 Sülfat 20 mg/litre
Cl Clorür 30 mg/litre
F Florür 1 mg/litre
NO3 Nitrat 25 mg/litre
Fe Demir 0,3 mg/litre
Mn Mangan 0,1 mg/litre
Cu Bakır 1 mg/litre
Zn Çinko 5 mg/litre
Sertlik derecesi en çok 10 Fransız derecesi, pH 6,5-8,5 arasında olmalıdır.
1.3.Mamul Maddeler
Tesiste, memba suları değişik boyutlardaki ambalajlara şişelenip, satışa sunulacaktır. Bir yan ürün üretimi de söz konusu değildir.
1.4.Pazar Durumu
DİE Bilgisayar kayıtlarından alınan bilgilere göre yurt içi üretim, ihracat,ithalat miktar ve değerleri aşağıya çıkarılmıştır. Üretimle ilgili rakamların maksimum 7 işyerini kapsaması üretim rakamları konusunda şüpheye düşülmesine neden olmuştur.
ABD’de kişi başına şişelenmiş su tüketimi 1994 yılında 39 litreye yaklaşmış iken ülkemizde bu rakamın çok düşük düzeyde olduğu söylenebilir. Bunun nedenleri arasında, ülkemiz tüketicileri kullanma ve içme suyu arasındaki farklar konusunda yeterince bilgilendirilmemiş olması, sağlıklı suyun kullanımının özendirilmemesi, bazı firmaların standartlara uygun üretim yapmaması sayılabilir. Bununla birlikte ülkemizde de şişelenmiş su tüketimi giderek artış göstermektedir.
İhracat ve ithalat rakamlarına bakıldığında ise, içme suyu ithalatı dikkate alınmayan boyutlarda olup, ihracat rakamları giderek artış göstermektedir.
Öte yandan sektördeki üretim tesisleri ortalama % 40 kapasite ile çalışmaktadırlar. Kurulacak tesisin yöresel pazara hitap etmesi durumunda; taşıma masrafları dikkate alınarak sektördeki diğer tesislerin hitap ettiği nüfus yoğunlukları dışında bir bölge seçilmelidir.
|
|
|||||
|
|||||
|
|
|||||

LinkBack URL
About LinkBacks

Paylaş

Alıntı