SÜT BORSASI TÜZÜĞÜ

(21.10.2008 – R.G. 186 – EK III – A.E. 758 Sayılı Tüzük)
KIBRIS TÜRK SÜT ENDÜSTRİSİ

KURUMU YASASI

(1/1977 ve 14/1986 Sayılı Yasalar)

Madde 13 Altında Yapılan Tüzük

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu Yasası’nın 13’üncü maddesine ve 25’inci maddenin (c) bendinin verdiği yetkiyi kullanarak aşağıdaki tüzüğü yapar:
Kısa İsim
1.
Bu Tüzük, “Süt Borsası Tüzüğü” olarak isimlendirilir.
BİRİNCİ KISIM

GENEL KURALLAR
Tanımlar
2.
Bu Tüzükte metin başka türlü gerektirmedikçe;

“Bakanlık” Tarım işlerinden sorumlu Bakanlığı anlatır.

“Bakanlar Kurulu” Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’nu anlatır.

“Borsa” Piyasaya arz edilen süt miktarları ile imalatçı tarafından talep edilen süt miktarları ve fiyatlarının karşılaşmasını anlatır.

1/1977

“Çiğ Süt” bir veya daha fazla İnek, Koyun ve Keçi sağılmasıyle elde edilen 40 C’nin üzerine ısıtılmamış veya eşdeğer etkiye sahip herhangi işlem görmemiş kolestrum dışındaki meme bezi salgısını anlatır.

“İçme Sütü” Pastörizasyon, UHT veya Sterilizasyon işlemlerinden biriyle ısıl işlem görerek tüketiciye sunulan sütü anlatır.

“İmalatçı” Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde Süt ve Süt Mamülleri üreten ve Kurum ile Süt ve Süt Mamülleri İmalatçılar Birliği’ne üye olan özel ve tüzel kişiler ile Koop Süt’ü anlatır.

“Kurum” Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu’nu anlatır.

“Üretici” Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde çiğ süt üreten ve Kurum ile Hayvan Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği’ne üye olan özel ve tüzel kişileri anlatır.

“Yasa” Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu Yasası’nı anlatır.

“Yönetim Kurulu” Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu Yönetim Kurulu’nu anlatır.
Amaç
3.
Bu Tüzüğün amacı, Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde ticari amaçla üretilen çiğ sütün, üreticiden alınıp İmalatçılara satışını, süt fiyatının serbest piyasa koşulları içerisinde arz – talep dengesine göre oluşmasını ve satış usulünü düzenlemektedir.

Kapsam
4.
Bu Tüzük, Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde üretilen çiğ sütün üreticilerden toplanıp imalatçılara pazarlanırken çiğ süt fiyatının serbest piyasa koşulları içerisinde oluşmasını sağlamak için serbest piyasaya arzedilecek süt miktarlarının, şeklinin, arzedilen miktara müracaatın ve piyasada oluşacak süt fiyatlarının üretici ödemelerine yansımasının kurallarını kapsar.
İKİNCİ KISIM

Arz Talep ve Pazarlamaya İlişkin Kurallar

Borsaya Arzedilecek Süt
5.
Borsaya arz edilecek süt miktarları ve çeşidi Kurum Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
Borsadan Talep
6.
Borsaya arz edilen süt miktar ve çeşitlerine talep sadece İmalatçılar tarafından yapılır. Kurum’a ödenmemiş süt borcu olan imalatçılar ile kurum ile anlaşılmamış bir ödeme planı olmayan imalatçılar borsaya teklif veremez ve verdikleri teklif geçersiz sayılır. Borsaya yeteri kadar teklif yoksa kalan süt hak edişler dikkate alınarak İmalatçılara dağıtılır. Yönetim Kurulu onayı olmadan borsa’dan kazanılan süt bir başkasına devredilemez.
Süt Pazarlama
7.
Süt Borsası’nda Borsa’ya arz edilecek süt % 100’e ulaşıncaya kadar, imalatçılara süt pazarlama, son iki yılda aldığı süt oranı dikkate alınarak düzenlenir. İlgili yılın toplam süt miktarından içme sütü çıkarılarak (çıkarılacak içme sütü miktarı Borsa’ya arz edilecek süt miktarlarına göre Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.) kalan süt üzerinden İmalatçıların hakedişleri belirlenerek yapılır. Hakedişini almayan İmalatçı borsadan süt talep edemez.
Borsaya Teklif Verme Usulü ve Şekli
8.
(1) Borsa’ya teklif verme kapalı zarf usulü ile olur. Ancak Yönetim Kurulu’nun uygun görmesi halinde elektronik ortam v.b yöntemlerle teklif verme usulü uygulanabilir.

(2) Borsaya teklif verme aşağıdaki şekilde gerçekleşir:

(A) İlgili dönem için Kurum tarafından Borsa’ya arz edilen süt miktarı ve çeşidi belirlenir.

(B) Kurum tarafından belirlenen tarihlerde imalatçılara forum verilir;

(C) İmalatçılar talepleri doğrultusunda borsa’ya arzedilen süt çeşit ve miktarına göre kendi teklif miktar ve fiyatlarını belirleyip, kapalı zarf usülü ile kurum’daki teklif kutusuna atar.

(Ç) Kapalı Zarf Usulünden başka yönteme geçilmesi durumunda, yönetim kurulu borsa’ya teklif verme şeklini belirler.
Borsa Periyodu
10.
Borsa uygulama süreleri ve buna bağlı olarak teklif alma süreleri en az onbeş gün olup, süreler altı ayı geçmemek kaydıyle Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
Süt Fiyatı
11.
Borsa’da oluşacak süt fiyatı, borsaya arz edilen süt miktarı % 30’u geçene kadar Bakanlar Kurulu tarafından tespit edilen fiyattan % 20 az veya fazla olmaz. Borsaya arz edilen süt miktarı toplam sütün % 30’unu geçmesi halinde süt fiyatı aşağıdaki kişilerden oluşacak bir Komisyon tarafından belirlenir. Tarım Bakanlığı tarafından oluşacak ve süt ve süt mamülleri imalatçılar birliği ile hayvan yetiştiricileri ve üreticileri birliği temsilcilerinin de bulunacağı bir komisyon tarafından süt taban fiyatı tespit edilecek ve Süt Borsası’na bu taban fiyatı üzerinden çıkılacaktır.
Borsadan Alış Miktarı
12.
Herhangi bir imalatçının borsa’dan süt alış miktarı ve teklif miktarı Borsa’ya arzedilecek süt miktarı % 50 (elli)’yi geçmesi durumunda, % 40 (Kırk)’tan fazla olamaz. Yönetim Kurulu bu oranı artırıp azaltabilir.
Üretici Ödemesi
13.
Borsa’da oluşacak süt fiyatı, tespit edilen İmalatçı satış fiyatlarından düşük veya yüksek ise bu fiyatlar üretici süt alış fiyatlarına aynı oranda artı veya eksi olarak yansır. Süt nevinde hile yapan üretici Yönetim Kurulu’nun takdir edeceği şekilde cezalandırılır.
Garantiler
14.
(1)
Borsa’dan süt almaya hak kazanan İmalatçı’ya hak ettiği sütü Kurum en fazla % 5 (beş) artı veya eksi olarak vermek durumundadır. İmalatçının rızası olmadan vermediği takdirde, ilgili süt miktarı tutarındaki parayı İmalatçıya ödemek zorundadır.

(2)
İmalatçı, ilgili dönemde borsadan kazandığı süt miktarını en fazla % 5 (beş) artı veya eksi olarak almakla yükümlüdür. Kurumun rızası olmadan bu süt miktarını almadığı takdirde, ilgili süt miktarı tutarındaki parayı kurum’a ödemek zorundadır.

(3)
İmalatçı, ilgili dönemde borsadan kazandığı süt miktarını, fabrikasında doğacak önemli bir arızadan dolayı almayacağı durumlarda kurum sorumlu değildir. Gerekirse ilgili firma diğer imalatçılarla anlaşarak sütünü değerlendirir. Ancak bu durum Yönetim Kurulu’nun onayı ile olur.

(4)
İmalatçı, ilgili dönemde kazandığı süt miktarının alımı ile ilgili olarak Kurum’un ilgili bölümü tarafından hazırlanan pazarlama planına uymak zorundadır. Kurum tarafından hazırlanan süt pazarlama planı İmalatçı ile karşılıklı imzalanır. Pazarlama planına İmalatçı uymadığı takdirde bu tüzükte belirtilen tüm kurallar İmalatçı aleyhine çalışır.

(5)
İmalatçı Borsadan alacağı süt için banka teminat mektubu, göstermek zorundadır.
ÜÇÜNCÜ KISIM

Son Kurallar

Geçici Madde 1.

Borsaya Arzedilecek Süt Miktarlarına İlişkin Geçici Kurallar

Bu Tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten önce Yönetim Kurulu Kararı ve Bakanlar Kurulu’nun onayı ile gerçekleştirilen borsa uygulamaları, bu Tüzük kapsamında geçerli sayılır ve bu Tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren işlemler bu Tüzük Kurallarına bağlı olarak yürütülür.

Yürütme Yetkisi
15.
Bu Tüzük, Tarım işlerinden sorumlu Bakanlık tarafından yürütülür.
Yürürlüğe Giriş
16.
Bu Tüzük, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten başlayarak; bu Tüzüğün 13’üncü maddesinin (5)’inci fıkra kuralları 1 Aralık 2008 tarihinden başlayarak yürürlüğe girer.