bu tatlıyı merak edenler için ufak bir bilgiben cok severim de
'Sütlü nuriye' tatlısı 12 Eylül darbesiyle ortaya çıkmış**
'Sütlü nuriye' tatlısının 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ürünü olduğu ortaya çıktı. Nuriye isimli Diyarbakırlı bir kadının icadı olan sütlü şerbet dökülerek yapılan fındıklı baklava, 12 Eylül darbesinin ardından Güllüoğlu Baklavacısı tarafından tüm Türkiye'ye mal edildi.
Gaziantepli tatlı ustası Güllü Çelebi'nin 5. kuşak torunu ve Karaköy Güllüoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, "Askerler narh koyunca sütlü nuriye ünlü oldu." dedi. Güllü, 12 Eylül döneminde askerlerin belediyeler aracılığıyla baklavaya maliyetin yarısı kadar fiyat koydukları için dükkanı kapatma noktasına geldiklerini, bu durumdan maliyeti daha düşük olan 'sütlü nuriye' tatlısını satarak kurtulduklarını söyledi. Nadir Güllü, 'sütlü nuriye'nin ortaya çıkışını ve o dönemde yaşadıkları zorlukları şöyle anlattı: "1980 yılında belediye, baklava satışları için tek bir fiyat belirledi. Bu fiyat baklavanın maliyetini bile karşılamıyordu. Kaliteyi o fiyata satmamız mümkün değildi. O dönemde bir yıl baklava yapamadık. Daha sonra şerbetinde süt olduğu için kilo olarak ağır basan, ceviz ve fıstığın yerine de fındık kullanıldığı için maliyeti düşük olan 'sütlü nuriye'yi ürettik. Kısa sürede çok sevilen ve tutulan bir tatlı oldu." Nuriye Hanım'ın baklavanın hafif olması için şerbetine süt koyarak yaptığı tatlı o gün bu gündür 'sütlü nuriye' olarak biliniyor.
Baklavanın şerbetine süt katılarak yapılıyor
Baklavadan pek farkı olmayan sütlü nuriye tatlısı şöyle yapılıyor: Hazırlanmış yufkalar tepsinin içine yerleştirilir. Yufka katlarının üzerine öğütülmüş fındık içi serpilir. Diğer yufkalar tek tek aralarına ılık yağ serpiştirilerek, fındığın üzerine serilir. Keskin bir bıçakla dilimlenen tatlının üzerine erimiş yağ dökülür ve pişirilmek üzere fırına konur. En sonunda da sütle yapılmış şerbet fırında pişen tatlının üzerine dökülür.
afiyet olsun...![]()

LinkBack URL
About LinkBacks
ben cok severim de
Paylaş

Alıntı
ilginçmiş gerçekten, ve daha hiç yemedim, denemek lazım

için sağol sibelim
çok güzeldir bizim nuriye

Bookmarks