TARİH ve GELİŞİM

Süt yağını daha dayanıklı bir ürüne dönüştürülerek tüketime sunma çabalarının tarihi oldukça eskidir. Batılı kaynaklarda M.Ö. 3000 olarak belirtilen tereyağına ilişkin ilk bilgilere, M.Ö. 8000’de Doğu Anadolu’da yaşamış Urartu kayıtlarında rastlanılmıştır. Urartu Kralı II. Sarduri’nin ordusunun teçhizat listesinde, besin maddeleri kısmında sadeyağ da yer almaktadır.

Antik döneme ait kayıtlarda, M.Ö. 2500’de Mısır’da alçı vazo içinde mumyalaştırılmış tereyağının bulunduğu bildirilmektedir.

M.Ö. 2000 yıllarında, Hindistan’da tereyağının beslenme amaçlı kullanıldığı, M.Ö. 1400 yılında, Mısır’da firavunun gezileri sırasında tereyağının yemek listelerine alınmasını istediği belgelerde yer almaktadır.
M.Ö. 685-599’da Solon, sütün çalkalanmasıyla yağ elde edildiğini, M.Ö. 484-424’de Heredot, kısrak sütünden yağ çıkarıldığını, M.Ö. 377’de Hipparates, Trakyalıların da inek sütünden yağ yaptıklarını, ele geçen eserlerinde açıklamışlardır. Bu dönemlerde tereyağı, Asya ve Yakın Doğu’da yiyecek maddesi, Elenler ve Romalılar tarafından merhem olarak tedavide ve saç yağlamada kullanılmıştır.

Çizelge 1. Bazı Avrupa ve AT Ülkeleri ile Türkiye’deki Tereyağı üretim ve Tüketim Miktarları.

....
..

Dünyada sanayide işlenen toplam süt miktarı 366 milyon tondur. Bu rakam dünyada üretilen süt miktarının yüzde 53’üne karşılık gelmektedir

Tebliğe göre ürünlerin özellikleri

TEREYAĞI ÜRETİMİ

Tereyağının Sınıflandırılması

Üretim Akış Şeması

Krema Eldesi

Hammadde özellikleri

Kremanın Nötralizasyonu

Nötralizasyonun amaçları

Krema Nötralizasyonu

Nötürlemede kullanılan maddeler