Toplam Kalite Kontrol ve Deming
Dr. Deming, firmaların Toplam Kalite Kontrol’a geçişi için önerdiği yapısal ve yönetime ait değişiklikleri 14 ana maddede toplamıştır (Bkz. Out of Crisis, Dr, Deming)
1. Is sağlamak, piyasada kalabilmek, rekabete ayak uydurabilmek için urun ve servis kalitesini geliştirmeye yönelik amaç sürekliligi sağlanmalıdır
2. Sirket yönetimleri sorumluluklarını öğrenmek, meydan okumak ve değişimde lider olmak için uyanmalı ve yeni felsefeyi kendilerine adapte etmelidirler.
3. Kaliteyi sağlamak için muayeneye dayanmaktan vazgeçin. Kaliteyi urunun bünyesine yerleştirerek kontrol gereksinimini ortadan kaldırın
4. (Yan sanayiye) Is dağıtımını fiyat bazında yapmak yerine toplam maliyeti minimize edecek şekilde çalışın
5. Her bir parça için sadece bir yan sanayiciye yönelin ve uzun dönemli bir güven, bağlılık ortamı yaratın
6. Kaliteyi ve verimliliği arttırmak için üretim ve servis sistemini sürekli olarak geliştirin. Bunların sonucu olarak maliyetlerinizi de aşağıya çekme olanağı bulacaksınız.
7. Çalışırken öğrenme, eğitilme olanağını sağlayın
8. Liderlik kurumunu on plana çıkarın. Denetlemenin amali insanlara, makinelere ve aletlere daha iyi is yapmaları için yardım etmek olmalıdır.
9. Korkuyu yok edin, herkes firma için daha verimli çalışır.
10. Bölümler araşındaki engelleri kaldırın. Araştırma, Dizayn, Satış, Üretim, Kalite bölümleri urun veya üretimde yaşanabilecek problemleri önceden görebilmek için takım olarak çalışmalıdır.
11. Sloganlardan, teşviklerden, isçiler için sıfır hata, yüksek verimlilik hedeflerinden vazgeçin. Bu tur teşvikler, düşük kalite ve verimsizlik büyük ölçekde sistemden kaynaklandığı ve isçinin gücünün ötesinde olduğu için ters ve anlaşılmaz ilişkilere neden olurlar.
12. Üretim dairelerinden kotaları, rakamsal hedefleri kaldırın. Yerine Liderliği geçirin. Nümerik hedeflerle, numaralarla, hedeflerle yönetimden vazgeçin. Yerine Liderliği gecirin. İsçinin isinden ve isçiliğinden gurur duymasını engelleyebilecek herşeyi yok edin. Amirlerin sorumluluğu yalnızca rakamlar değil kalite olmalıdır. Yönetim ve mühendislik bölümlerinde çalışanların islerinden gurur duymalarını engelleyen her şeyi ortadan kaldırın. Bu hedeflerle yönetim veya yıllık değerlendirmelerden vazgeçmek demektir.
13. Çalışanların kendilerini eğitmesini ve geliştirmesini sağlayan yoğun bir program uygulayın
14.Değişim firmadaki herkesin isidir. Bunun için herkese sorumluluk yükleyin, herkesi çalıştırın.
Deming’e göre:
• Firma yönetiminin, kalitenin sağlanması ve geliştirilmesi sorumluluğu herşeyin üzerindedir.
• Firmanın Dizayn, Üretim, Satış-Test, Pazar Araştırması faaliyetleri kesiksiz bir çevrim halinde olmalı ve kalite geliştirme çalışmalarında baz alınmalıdır.
• Kalite problemlerinin %80 i yönetimden kaynaklanmaktadır.
• Gelişim sistem üzerinde çalışan yöneticiler tarafından ve sistem içinde çalışan isçilerin de katkısı ile beraber sağlanmalıdır.
• Kalite geliştikçe maliyet düşecektir.
• Ancak kalite maliyetleri kalite geliştirme çalışmalarında baz olarak alınmamalıdır. Kalite maliyetleri kalitenin gelişmesinin sağladığı stok azalmaları, gelirlerin artısı, moralin yükselmesi vb. etkileri tam olarak yansıtamaz.
• Kalite doğrudan ölçülmeli, istatistiksel kontrolün 7 yöntemi her bölüm ve kademede öğrenilmeli, öğretilmeli ve kullanılmalıdır.
• IPK firmanın kalite yönetim ve geliştirmesinde anadil olmalıdır.
• Kalite geliştirme çalışmalarında sistemden gelen genel problemler ile özel problemler birbirinden ayrılmalıdır. Sistemden kaynaklanan problemler yönetime ait problemlerdir. Özel problemler proseslere ait problemler olup teker teker ele alınmalı ve çözülmelidir. Özel problemlerin kontrol altına alınabilmesi, çözülmesi için IPK uygulanmalıdır.

LinkBack URL
About LinkBacks
Paylaş

Alıntı

Bookmarks