Formda çeşitli başlıklarda farklı üyelerin kullandığı farklı konum ve sorumluluk ifadeleri aklımı karıştırıyor.
"Kalite ve gıda güvenliği sorumlusu"
"Gıda hijyen sorumlusu"
"Kalite hijyen sorumlusu"
"Gıda güvence kalite sorumlusu"
.
.
.
Şeklinde devam eden ve özellikle turizm ve otelcilik sektörü için kullanılan bu terimlerin doğruluğundan emin olmak istiyorum.
Dikkatinizi "sorumlu" kelimesine çekmek istiyorum.
Elbetteki işi ve işe dair olan herşeyi benimsemek ve kendini bu konularda sorumlu tutmak,insanların bilinçsizce iş yapmasını engellemek ve onlara doğru olanı göstermek adına doğru bir telaffuz.
Yani;
"Ben bu konularda eğitimli ve bilgili bilinçli bir insanım gerek iş hayatında gerekse sosyo-kültürel ve özel hayatımda çevremdeki tüm isanları uyarmalı ve bilgilendirmeliyim" duygusu.
Bir de bu "sorumlu" kelimesinin bize sorun çıkartacak diğer yönü:
Düşünün rutin olarak mutfağı kontrol ediyorsunuz bir baktınız ki personelden biri mutfağın diğer köşesinde olan kasaphane bölümünde 100'lük bir küvet içerisinde etin üzerine su döküyor,yaklaştıkça üzeri sümüksü bir yapıyla kaplanmış fajita şeklinde doğranmış ve giderek ağırlaşan keskin bir kokunun hissediğdilği, ancak bununla beraber çokta yabancı olmadığınız ama mutfakta hissedilmemesi gereken bir kokuyu daha algılıyor burnunuz....
Personele ne yaptığını soruyorsunuz, biraz şaşkın biraz da tereddütle
-hiiç.....
şeklinde bir cevap algıladığınız 2. kokunun sudan kaynaklandığını anlıyor ve içinde ne olduğunu soruyorsunuz.
-Su
-Başka?
-Şey ..... az biraz çamaşır suyu
(Evet yanlış okumadınız çamaşır suyu yani sodyum hipoklorit)
-ne
-Çamaşır suyu mu?????
-Bu suyla tek tek etleri yıkıyoruz daha sonra da tek tek duruluyoruz hiç bi şey olmuyor...............
Gerek bozuk et gerekse temizlediği düşünülen içindeki kimyasal; hangisi tüketiciyi zehirler ve bu gibi bir durumda gıda ve/veya hijyen "SORUMLUSUYUM" kelimesini telaffuz etmemiz ne kadar doğru.
Nedeni:
Sorumlu olan bir insanın yaptırım yetksi de olmalı galiba bu sorumlu kelimesi yemek fabrikalarındaki meshul müdürlükten ileri geliyor.Ancak biz turizm sektöründe personeli işe alma işten çıkarma ceza verme ve veya operasyonel açıdan duruma müdahale etme yetkisine sahip değiliz.
Bu noktada tutanakta tutsanız mutfak şefine de bildirseniz boşa bunu zaten yaptıran mutfak şefidir........
Turizm sektöründe bazı arkadaşların sadece mutfak şeflerine bilgi geçmelerinin yanlış olduğu düşüncesindeyim çünkü bizler bu sektörde direkt olarak kalite müdürü ve/veya genel müdüre bağlıyız.
Ancak bu tür durumları bildirme personeli uyarma ve bilgilendirme düzeltme yapılmadığında veya yanlışların tekrarında tutanak tutup genel müdüre bildirme bizim işimiz.
Turizm ve otelcilikte meshul müdürlük yapanlar ve/veya F&B(FOOD&BEVERAGE) müdürlüğü yapan arkadaşlarımız haricinde
"gıda güvence görevlisi" telaffuzunun doğru olduğu düşüncesindeyim.
Görevimin operasyonu izlemek uygunsuz,hatalı, yasa mevzuat ve yönetmeliklere aykırı konularda gerek personeli gerekse yönetimi uyarmak,bilgilendirmek(özellikle yönetimin bilgilendirilmesinin yazılı yapılması taraftarıyım konuya dair bir kopyanın elde tutulması şartı ile), ve bu konularda personele gerekli eğitimleri vermek olduğunu; konuya dair bilgili ve eğitimli olan personelin yaptığı her aykırı işin tamamen kendi sorumluluğunda olduğunu ve meydana gelecek bütün olumsuzluklardan kendisinin sorumlu olduğunu açıkça belirtiyorum.Bu açıklamayı özellikle genel müdür dahil şeflere ve müdürlere geçiyorum düzeltmede daha etkili oluyor
Konuya dair yorumlarınızı bekliyorum.
Saygılarımla......

LinkBack URL
About LinkBacks

Paylaş

Alıntı

Bookmarks