TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA KANATLI ETİ HAKKINDA BİLGİLER

GİRİŞ:

Tarım sektörüne dahil ürünlere baktığımızda, 1994 yılı verilerine göre tarımsal üretimin % 66,7’nin bitkisel, % 25,2’nin hayvancılık, % 2,7’nin ormancılık ve % 5,3’ünün su ürünleri üretiminden oluştuğu görülmektedir.

Hayvancılık üretimin 2. sırasında olması, tarımın iki temel unsurundan birisi tanımını doğrulamaktadır. Tarımı gelişmiş ülkelerde hayvansal üretim, bitkisel üretimin önüne geçmektedir. Hayvancılık sektöründe kırmızı et açığı giderek artarken, kendi üretim planını yapan ve halkımızın hayvansal protein ihtiyacı için ülke tüketiminin eksiksiz karşılayabilen tek üretin dalı tavukçuluktur. Tavukçuluk sektöründe üretilen piliçlerin %80’i modern tesislerde üretilmektedir. Bu tesislerin çoğu gelişmiş ülkelerdeki benzerlerinden daha genç ve üretim standartları daha yüksektir.

1970’li yıllardan bu yana sürekli bir gelişme içerisinde olan tavukçuluk kırmızı et üreticilerinin yaşadığı sorunları aşmış, modern teknolojilerin imkânlarından yararlanan güçlü entegrasyonlarla ülkemizin protein ihtiyacının önemli bir bölümü karşılar duruma gelmiştir. Son zamanlarda hindi yetiştiriciliğinde de benzer gelişimler yaşanmaktadır. Ancak tavukçuluktaki bu gelişmişlik bazı ürün desteklemelerinden mahrum kalmasına neden olmuş, girdi fiyatlarındaki yükseklik, ihracat yollarının tıkanması noktasına getirmiştir.

Türkiye’de kanatlı sektörünün genel durumuna bakılacak olursa;
-Kırmızı et üretiminin giderek gerilemesi sonucu ortaya çıkan hayvansal protein açığı, tavuk eti üretiminin artışı ile dengelenebilmiştir.
-Sektörde kayıt dışında kalanlar dahil yaklaşık 10.000 adet piliç eti üretim, 5.000 adet de yumurta işletmesi mevcuttur.
-Geçimini kanatlı sektöründen temin eden (üretici çiftçi, sektörle ilgili esnaf, yem, ilaç, yan sanayi, nakliye, pazarlama dahil) insan sayısı 2 milyon kişidir

Dosya türü : doc

Şifre : www.forumfood.net