öss ye göre sıralanmıştır arkadaşlar![]()
öss ye göre sıralanmıştır arkadaşlar![]()
bu tarz bi anket hoş deil bence eğitim olarak hangisinin önde olduğunu bilemeyiz bi kere ve benim gibi anket dahilinde olmayan üniversite mezunlarına kabalık etmiş oluosun bence bu anketle
bu anketin bir benzeri yıllar önce yine yapılmıştı ve hiç hoş olmayan durumlar yaşanmıştı, hatırlıyorum.
arkadaşın üniversite bir araçtır, öğrenci kendine sunulan imkanları, araçları ne kadar iyi kullanırsa alanında kendini o kadar iyi eğitmebilir. derslere girip çıkmak ile mühendis olunmuyor. yukarıdaki üniversitelerden mezun olupta meyve suyu fabrikasında basit analizleri yapamayan öğrencileri senseii bilir. aynı şekilde mersin veya bir başka ünidende mezun olup aynı durumda olanlar var. veya önüne bir haccp konulunca ne yapacağını bilemeyen arkadaşlarımız her üniversiteden olabilirde.
şu anket mantıklı olabilir, aşağıdaki üniversitelerden hangisi biyoproses mühendisliği için öğrencilere en iyi altyapı hizmetini sunuyor. (literatür, arge, lab olanakları, ders içerikleri bakımından),
bence bunu diyebilirsin, ama türkiyede ve dünyada gıda müh. bölümlerinin hepsi tek kalite mühendis yetiştirmeyi amalamaz. her bir üniversitenin belirlediği bir alan vardır. teknoloji, mühendislik bilimleri, gibi.
hatta avrupada ki gıdacılar ile türkiyedekiler kıyaslanamazlar dahi. orda bir kaç bölümün dışında nerdeyse tamamı hijyen, sanitasyon ve gıda güvenliği üzerine eğitim veriyor. türkiyede de bazı üniversitelerde nerdeyse hiç teknoloji eğitimi yok. örnek mersin 8 kredi toplamda. 2 ders. gıda tek 1 ve 2.![]()
bencede bu şekilde bir kıyaslama biraz garip bir durumun oluşmasına neden olur madem 4 tane üniversite konulmuş bi mantığıda yoktur diye düşünüyorum zten öss sıralamışsa bunları bir daha bizim oylamamızın bir mantığı yok sanırım ayrıca üniversite önceden daha değerliydi artık günümüzde insanın kendisini yetiştirmesine daha çok önem veriliyo diye düşünüyorum ben bilmiyorum yanılıyomuyum
üniversiteyede bakılıyor odtü itü mezunu ayrıdır diğer mezunlar ayrıdır ama düşük puanlı üniversitelerde olanlarda kendimizi geliştirdiğimizde onlar kadar donanımlı olabiliriz tabi bu gelişimimizi de üniversitemizin desteklemesi yardımcı olması gerekir yani üniversitenin de önemi büyük diye düşünüyorum
İTÜ benim için hep hayaldi (: sırf itüyü sevdiğim için oy verdimsonuçta kimse hangi üniversitenin ne kadar yeterli olduğunu bilemez ki A veya B üniversitesi farketmez hepimiz aynı işi yapıcaz önemli olan işimizi iyi yapmak diye düşünüyorum ..
arkadaşların anket hakkındaki yorumlarına katılmamak elde değil. bu ankette değerlendirmenin hangi kriterlere göre yapılacağını belirlemek sanırım daha doğru olurdu.
ben de birşeyler eklemek istiyorum. bence üniversitelerin Gıda Mühendisliği bölümlerinin değerlendirilmesinde uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makale sayısı önemli bir kriter olabilir. bu durum hocaların çalışkanlığını ve kalitesini gösterebilir. bu açıdan baktığımızda benim yüksek lisans yaptığım üniversite diye söylemiyorum Erciyes Üniv. Gıda Müh. Bölümü 2006'da uluslararası hakemli yayınlarda kişi başına düşen yayın sıralamasında Türkiye'de birinci sırada geldi (5 öğretim üyesinden 17 bilimsel yayın). hocalarımız gerçekten çok çalışkan ve laboratuvar imkanlarımız çok iyi. bölüm sürekli gelişim halinde ve geleceği parlak diye düşünüyorum.![]()
![]()
Klasik bir türkiye gerçeği sadece gıda alanında yapılmış olan bir anket hep böyle kıyaslamalar yapmak mümkün yapılıyor öncelikle baz alınan olay nedir? ege 10 senedir 130 öğrenci alır diğerleri daha az öğrenci aldıkları için puanı daha yüksek olabilir ama buda ege çok iidir demek değil sadece izmirde olduğu ve ilk gıda olduğu için durum bundan ibarettir diğerleride ona keza eski ve köklü üniversiteler olduğu için durum bundan ibaret.Gıda mühendisi ki çoğu yerde ünvan olarak altına foodengineer yazan arkadaşlar oluyor ki buda çok komik gereksiz bir polemik önemli olan acil gıda mühendisi aranıyor ilanlarına sadece anadoludaki üni.lerden mezun arkadaşlarmı başvuruyor? Herkes başvuruyor ele alınması gereken konu bu bence nerden mezun olunursa olunsun mevzu kendini geliştirmekte ve mesleğini sevmekte dolayısıyla herkes eşit şartlarda ve olanaklarda okumasada kısa sürede istediktan sonra aynı seviyede olabilir..
arkadaşlar mersinde 3 prof 2 doçent var. linke bakacak olursanız mersinde 2005 yılında 11 u.arası yayın gözüküyor. diğer yıllara göre dağılım ve diğer istatistikler dosyada var. Asistan sayısı 10 civarında.:999:
http://www.esnips.com/doc/92aedeb7-e879-47ae-a03a-9173d1d0803d/meuyayin
hacettepede 10 prof 5 doçent var. 30 argör var. u.arası bilimsel yayın sayısı 33.
demekki hacettepe ile mersin aynı imişşşş.
sanırım bu bilimsel yayın olayıda olmadı. hadi başka bi kıyas yöntemi bulalım.
kaynaklar:
http://www.mersin.edu.tr/uploads/files/deps/45/955800gida_muh.pdf
http://www.food.hacettepe.edu.tr/turkish/gmu.pdf
![]()
siz ne derseniz deyin ben uluslarası bilimsel yayının bir bölümün değerlendirilmesinde iyi bir kriter olduğuna inanıyorum. ancak sadece bu kriterle değerlendirmek yanlış olacaktır. hangi üniversitenin Gıda bölümünün daha iyi olduğunu değerlendirebilmemiz için bilimsel yayının yanında hoca sayısı ve nitelikleri, laboratuvar imkanları, pilot tesis uygulamaları, sektörel fayda sağlayıp sağlayamaması, hatta bulunduğu şehrin durumu gibi birçok faktör göz önünde bulundurulmak zorunda. bunların sadece bir tanesine bakarak ikisine eşittir demek pek de doğru bir kıyaslama olamaz.
belki diyebilirsiniz ki sen başta bilimsel yayını kriter olarak gösterdin. evet gösterdim ama tek kriter budur demedim. önemli bir kriter olabilir dedim. ancak Türkiye'de şöyle bir durum var malesef: bölümler bulundukları üniversiteye bağlı olarak değerlendiriliyorlar. bu da Anadoludaki birçok üniversitenin birçok bölümünün elde ettiği samimi başarıların gölgede kalmasına yol açıyor. bir üniversitenin Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerde yer alması, o üniversitenin tüm bölümlerinin harikulade olduğunu göstermez.
saygılarımla...
tebrikler, söz konusu olan da budur, dünyada akademik ölçümleme sistemleri uzun yıllardan beri kullanılmaktadır, bunlar hem bölümler üzerinde hemde üniversiteler üzerinde kullanılan metotlardır. örneğin bizim çok az sayıda üniversitemizin girebildikleri top 500, top 1000 gibi sıralamalarda, değerlendirme 5 veya 6 kriter üzerinden yapılır. benim aklımda bu Hasan's diye kalmıştı
hici, highly cited araştırmalar: araştırmalara yapılan atıf sayısı
alumni, mezunlar: kaç mezun kaç ödül almış, nobel vs, kraliyet bilim ödülleri, akademi bilim ödülleri vs vs gibi
size, akademik personelin puanlaması
award: kaç hoca veya bölünm yukarıda belirtilen ödüllerden almış
ns dergisinde yayınlanan makalelerin sayısı
'scı, bilimsel indekslerde yer alan makale sayısı
aslında tüm bu tartışmaları yök'ün bitirmesi gerekiyor. yıllardır kendi işleri haricinde herişe el ata ata hiçbir şey yapılmadı. geçenlerde tvlerde akademik derecelendirme sistemi konuşuluyordu. bunun akredite bir şirket, dernek, vakıf, veya kamu kurum veya kuruluşu tarafından yapılabileceğinden bahsediliyordu. bir çok insanın beğenmediği iranda dahi akademik değerlendirme sistemi mevcut olup işler vaziyettedir.
akademik derecelendirmeyi dahi eline yüzüne bulaştıran bir ülke için sanırım ilerisi daha iyi olacak. dünyada prof'lar 3 4 farklı derecelendirmeye sahipken bizde herkes prof ve eşit. allahtan bir iki kişi ord. profta çok çok üst düzey hocalarımızın hakkı yenmiyor.
neyse güzel konu, bence üstüne gidilmesi gereken bir konu.
selamlar.
bende bursluyum kültür üniversitesi :999:
ama kabul etmeliyim ne bilimsel araştırmalar ne makaleler hakkında pek bir bilgimiz yok![]()
İlk olarak EGE ,sonra ANKARA üniversitesi her bakımdan iyi diye biliyorum.
Bookmarks