SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA
Gelecek nesillerin ihtiyaçlarından fedakarlık etmemelerini sağlayacak şekilde günümüz ihtiyaçlarının karşılanması…
SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM VE TÜKETİM
Üretim Prosesleri
Hammadde, su ve enerjinin etkin kullanımı, toksikve tehlikeli hammaddelerin kullanılmaması ve bütün atık ve emisyonların miktar ve toksisitelerinin üretim prosesi esnasında azaltılmasıdır.
Ürünler
Beşikten mezara kadar ham madde kullanımı, üretim, kullanım ve uzaklaştırma aşamalarını ele alıp ürünün yaşam süresi temeline dayanarak çevreye olan etkilerinin incelenmesi ve azaltılmasıdır. Bu kapsamda yeni ürüntasarımları da ele alınır. Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi ürünlerin çevresel performansını değerlendirmekte kullanılan çok önemli bir araçtır.
Servisler
Turizm, sağlık ve taşımacılık hizmetlerinde ve gene ürünün yaşam süresi boyunca sağlanan servisler; kullanımı için, potansiyel çevresel etkilerinin azaltılması irdelenmesidir.
Özel Olarak Araştırılan Örnek Sektör:
Sektörel bazda, çeşitli KOBİler de yapılan çalışmalar sonucu, proseslerde su tasarrufu ve yan ürünlerden maksimum enerji eldesi kapsamında öneriler getirilmiştir. TÜ çalışmaları, seçilen 15 zeytinyağı üretim tesisi, bir rafine fabrikası ve bir adet pirina yağı üretim tesisinde yürütülmüştür. Zeytinyağı üretim zincirinde yer alan, bütün bu işletmelerin TÜ kapsamında 2000/2001 dönemindeki mevcut girdi, çıktı ve bunların ekonomik değerlendirmeleri bu çalışma kapsamında değerlendirilmiştir.
Selen Gürbüz,MSc, Doç.Dr. NilgünKıran-Cılız, Prof.Dr. Orhan Yenigün
devamı...
Şifre:''www.forumfood.net''
|
|
|||||
|
|||||
|
|
|||||

LinkBack URL