14004 klavuzunda uygunluğun değerlendirilmesi ile ilgili olarak;
Bir kuruluş uyma taahhütlerinin bir parçası olarak çevre boyutlarına uygulanabilecek yasal şartlara uygunluğunu periyodik olarak değerlendirecek bir prosedür oluşturmalı, uygulamalı ve sürdürmelidir. Kuruluş
bu de
ğerlendirmenin sonuçlarını kayıt altına almalıdır.
Uygunluk değerlendirmesinin kapsamı, tek bir yasal şartı veya birkaç yasal şartı ihtiva edebilir. Proseslerin
ve uygunluğun değerlendirilmesi için kullanılabilecek çeşitli yöntemler aşağıdakileri ihtiva edebilir:
a) Tetkikler,
b) Doküman ve/veya kayıtların gözden geçirilmesi,
c) Tesis incelemeleri,
d) Mülâkatlar,
e) Proje veya iş gözden geçirmeleri,
f) Rutin numune analizleri veya deney sonuçları ve/veya doğrulama deneyleri/numune alımları,
g) Tesis gezilmesi veya doğrudan gözlem.
Bir kuruluş uygunluk değerlendirmesi için büyüklüğüne, tipine ve karmaşıklığına göre bir frekans ve yöntem
oluşturmalıdır. Frekans belirli yasal şartlardan veya geçmişteki uygunluk performansı gibi faktörlerden
etkilenebilir. Periyodik olarak gerçekleştirilen bir bağımsız denetim faydalı olabilir.
Bir uygunluk değerlendirme programı diğer değerlendirme faaliyetleriyle birleştirilebilir. Bunlar yönetim
sistemi tetkiklerini, sağlık ve güvenlik değerlendirmelerini veya teftiş veya kalite güvence kontrollerini ihtiva edebilir.
Benzer
şekilde bir kuruluş, kuruluşun uymayı kabul ettiği diğer şartlarla uygunluğu periyodik olarak
değerlendirmelidir (İlâve diğer şartlara ilişkin kılavuzluk için Madde 4.4.2.2’ye müracaat edilebilir). Bir kuruluş
bu tür de
ğerlendirmeleri yapmak için ayrı bir proses oluşturmayı veya bu değerlendirmeleri yasal şartlarla,
yönetim gözden geçirme prosesleri ile (Madde 4.6) veya diğer değerlendirme prosesleri ile birleştirmeyi
tercih edebilir. Bu periyodik değerlendirmelerin kayıtları muhafaza edilmelidir.
açıklamalarını da incelemek gerekmektedir
Bookmarks