1. AMAÇ

Firmamız faaliyetlerinde, iş sağlığı ve güvenliği ve çevre yönetim sistemi kapsamında tespit edilen uygunsuzluk, olay ve meydana gelen iş kazaları ve çevre kazalarının raporlanmasını, kök sebeplerin araştırılması ve analizi, tekrar yaşanmamasını teminden gerekli düzeltici ve önleyici faaliyetlerin gerçekleştirilmesi .

Bu prosedür tüm çalışanları kapsar.

2.KAPSAM

ÇYS ve ISG kapsamındaki tüm faaliyetleri kapsar.

3.SORUMLULAR

Tüm firma çalışanları

4.TANIMLAR

Uygunsuzluk : Doğrudan yada dolaylı olarak yaralanma, hastalık, malın zarar görmesi, çalışılan yerin zarar görmesi veya bunların birlikte gerçekleşmesine neden olabilecek yönetim sistemi performansından, kanunlardan, işlemlerden, uygulamalardan ve çalışma standartlarından veya benzerlerinden herhangi bir sapma
Olay : Kazaya sebep olan veya sebep olabilecek potansiyele sahip oluşum
Kaza : Ölüme, hastalığa, yaralanmaya, hasara veya diğer kayıplara sebebiyet veren istenmeyen olay
SSK : Sosyal Sigortalar Kurumu

5. UYGULAMA

Firma faaliyetlerinde, iş sağlığı ve güvenliği ve Çevre ile ilgili hazırlanmış kontrol prosedürleri ve talimatlar dahilinde yapılan periyodik gözlemler, performans ölçüm ve izlemesi, iç denetimler ve ilgili taraflardan gelebilecek bilgiler doğrultusunda tespit edilen uygunsuzluk, riayetsizlik olay, meydana gelen iş kazaları ve çevre kazaları neticesinde sırasıyla aşağıdaki işlemler gerçekleştirilir.

• Anında müdahale
• Raporlama
• Araştırma
• Düzeltici ve önleyici faaliyetler
• Takip

5.1.Anında Müdahale

Tespit edilen uygunsuzluk, riayetsizlik ve/veya olay, öncelikle birim sorumlusuna bildirilir. Birim sorumlusu muhtemel bir iş kazasını önlemek amacıyla anında müdahale edilir.

5.2 Raporlama

Tespit edilen İSG ve Çevre uygunsuzlukları ve riayetsizlikleri sonucunda durumu tespit eden personel Tehlikeli Durum Bildirim Formu (FR-051) doldurur ve birim sorumlusuna durumu bildirir. Öncelikle birim sorumlusu tarafından değerlendirilir. Tehlike rutin işlemlerle giderilebilecek bir sorunsa birim sorumlusu yapılacak faaliyete karar verir. Uygunsuzluk diğer prosesleri ilgilendiriyorsa diğer sorumluları ve hepsi veya birkaçının katılımıyla, gerektiği durumlarda iş güvenliği uzmanının ,İSG Yön. Tem., ve ÇYS Yön. Tem.,iş yeri hekimi katılımıyla değerlendirme yapılır ve yapılacak faaliyet belirlenir. Daha sonra da ISG toplantılarında bu durumlar değerlendirilir.
Çalışan personel tehlikeli bir durumdan dolayı işi reddetme hakkına sahiptir. Böyle bir durumda Tehlikeden Dolayı İşi Reddetme Formunu (FR-052) doldurarak birim sorumlusuna durumu bildirir. Birim sorumlusu Yönetim temsilcileri ve İSG uzmanı, iş yeri hekimi katılımıyla değerlendirme yapılır. Gerekli ise düzeltici faaliyet talebinde bulunulur. Değil ise personele durum bildirilir.
Tespit edilen olay, iş kazalarının ve çevre kazalarının hemen sonrasında Olay Yeri Tutanağı Formu (FR-049) birim sorumlusu veya o anda orda bulunan personel tarafından tutulur.
İş kazası geçiren personel durumu en kısa sürede ilk yardım muamelesi için revire ya da mevcut ilk yardım sorumlusuna, takibinde ilgili yöneticiye bildirilir.
Tıbbı müdahalenin gerektiği durumlarda kaza geçiren personel en kısa sürede durumun aciliyetine göre varsa şirket araçlarından biri ya da ambulans ile en yakın hastaneye ulaştırılır.
Bölüm sorumlusu iş kazası geçiren personelimize ait vizite kağıdını doldurur ve çok acil durumlarda hastanın ardından vizite kağıdını hastaneye ulaştırır. Normal mesai saatleri dışında gerçekleşen acil iş kazaları için personel vizite kağıdı almaksızın hastaneye gidebilir, vizite kağıdı takip eden iş günü ilgili hastaneye ulaştırılır.
İş Kazası sonrası kazanın oluş şekli ve diğer bilgileri içeren İş Kazası Tespit Formu (FR-048) birim sorumlusu tarafından doldurulur ve İSG temsilcisine bildirilir. İlgili kaydın birer kopyasını işyeri hekimine gönderilir. Bu formlar Isg toplantılarında değerlendirilir.
Kazanın oluş şekline göre; durumun 24 saat içinde Emniyet’e, 48 saat içinde Vizite Kağıdını SSK’nın ilgili Bölge Müdürlüğüne gönderir. Ayrıca yine aynı süre içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili Bölge Müdürlüğüne gönderilmek üzere “İş Yeri Kaza Bildirim Formu “(FR-047)hazırlanır.
İş kazasına maruz kalan kişiden veya iş yerindeki herhangi bir kusurdan kaynaklanan hataların tespitinden sonra gerekli düzeltici ve önleyici faaliyet kararları alınarak olası iş kazalarının önüne geçilmeye çalışılır.
Kazaya ramak kaldı durumlarının tespit edilmesi durumunda durumu tespit eden personel kazaya ramak kaldı formunu doldurur. Ve kutuya atar yada İSG Yönetim Temsilcisine gönderir.
Çevre kazalarının olması durumunda kazadan sonra birim sorumlusu tarafından Çevre Kazası Formu (FR-050) doldurularak Çevre Yönetim temsilcisine iletilir.
Uygunsuzluk, olay, kaza ve kazaya ramak kaldı sonrasında durumun özelliğine göre İSG Yönetim temsilcisi, Çevre Yönetim Temsilcisi, birim sorumluları ve şirket müdürü düzeltici önleyici faaliyet talebinde bulunabilir.
Meslek hastalıklarının bildirilmesi ile ilgili işlemler göre İş yeri hekimi tarafından yürütülür ve İSG Sorumlusu bilgilendirilir. (FR-036)

5.3.Araştırma

Tespit edilen uygunsuzluk, olay ve meydana gelen iş ve çevre kazalarının kök sebeplerinin incelenmesi, gerekli düzeltici ve önleyici faaliyetlerin tespit edilmesi ve daha detaylı rapor hazırlanabilmesi amacıyla yerinde araştırma yapılır.
Raporlanan uygunsuzluk ve olayların araştırılmasına gerek olup olmadığına ilgili Birim Sorumlusu, İSG Yönetim temsilcisi ve Çevre Yönetim Temsilcisi tarafından karar verilir. Araştırmada, uygunsuzluk ve/veya olay ayrıntılı olarak incelenir ve önerilen düzeltici ve önleyici faaliyetlerin yerine getirilmesi ve etkinliği değerlendirilir. Kaza nedenleri araştırılırken şu nedenler göz önünde bulundurulur.

KİŞİYE BAĞLI NEDENLER KİŞİYE BAĞLI OLMAYAN NEDENLER

YAPTIĞI İŞİ BİLMEME

İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİNİ BİLMEME

KİŞİSEL KORUYUCU KULLANMA

GÖRME BOZUKLUĞU

UYGUN OLM..KORUYUCU KULLANMA

TEHLİKELİ HIZLA ÇALIŞMA

TEHLİKELİ ALET KULLANMA

MORAL BOZUKLUĞU/KORKU/DALGINLIK

YORGUNLUK/UYKUSUZLUK

GÖREVİ DIŞINDA İŞ YAPMA

DİSİPLİNSİZ ÇALIŞMA, CİDDİYE ALMAMA

MAKİNE KORUYUCUSU YOK

MAKİNE KORUYUCUSU YANLIŞ

KAYGAN ZEMİN/PÜRÜZLÜ ZEMİN

DÜZENSİZ İŞ YERİ

BOZUK HAVALANDIRMA

YETERSİZ AYDINLATMA

BAKIMSIZ/BOZUK MAKİNE VS.

MAKİNEYE UYUMSUZLUK

AŞIRI GÜRÜLTÜ

YANGIN

ELEKTRİK ÇARPMASI

ISG uygunsuzluklarıyla ilgili elde edilen sonuçlar İSG Yönetim temsilcisi tarafından Risk Değerlendirme Prosedürüne uygun olarak, Çevre uygunsuzlukları çevre boyutlarını belirleme talimatına göre işleme alınır ve sisteme aktarılır.

5.4.Düzeltici ve Önleyici Faaliyetler – Takip

Uygunsuzluk, riayetsizlik olay ve kazaların sonucunda öngörülen düzeltici ve önleyici faaliyetler ve bunların takibi Düzeltici Faaliyet Prosedürü ve Önleyici Faaliyet Prosedürüne göre yapılır. Düzeltici ve önleyici faaliyetleri takiben elde edilen sonuçlar, İSG Yönetim temsilcisi ve çevre yönetim temsilcisi tarafından Risk Değerlendirme Prosedürüne ve Çevre Boyutlarını Belirleme Talimatına uygun olarak işleme alınır ve sisteme aktarılır.

• Daha önce yapılmamışsa risk değerlendirmesi ve çevre etki tespiti yapılır.
• Yapılmışsa gözden geçirilip revize edilmelidir.

6.REFERANSLAR

• Risk Değerlendirme Prosedürü (PR-016)
• Çevre Boyutlarını Belirleme Talimatına (TL-019)
• Düzeltici faaliyet prosedürü (PR-005)
• Önleyici faaliyet prosedürü (PR-006)
• İşyeri Sağlık Birimleri ve İşyeri Hekimlerinin Görevleri İle Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik
• İş Kanunu
• SSK Kanunu

7. KAYITLAR

• Olay yeri tutanağı formu (FR-049)
• İş Kazası Tespit Formu (FR-048)
• Meslek hastalığı formu (FR-036)
• İş Yeri Kaza Bildirim Formu (FR-047)
• Çevre kazası formu (FR-050)
• Tehlikeli Durum Bildirim Formu (FR-051)
• Tehlikeden Dolayı İşi Red Etme Formunu (FR-052)
• Vizite Kağıdı