Arkadaşlar, Veteriner Hekimler ve diğer meslek gruplarının gıda üretimi, hijyeni, denetimi gibi konulardaki yetkilendirme karmaşaları forumda defalarca tartışıldı. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Veteriner Hekimler Odası "Gıda Hijyeni ve Halk Sağlığı Çalışma Birimi" tarafından bir bildiri yayınlanmış. Bildirinin konusu "Gıda Krizi-Hijyeni ve Denetimi". İçeriğinde küresel gıda krizi ile ilgili ciddi bilgiler var. Bunun yanında AB ülkelerindeki denetim mekanizmaları ve ülkemizdeki denetim yetkileri ve sorumlu yöneticilik konularında görüş bildirmişler. Bildiride AB'de EFSA tarafından çıkarılan mevzuat uyarınca hayvansal kaynaklı gıda maddelerinin "üretim zincirinin her aşamasındaki" denetimlerin "resmi ya da yetkilendirilmiş serbest veteriner hekimler" tarafından yapılmakta olduğu bildirilmiştir. Ülkemizde ise veteriner hekimlerin yetkilerinin budandığından, hayvansal gıda kontrolünde "veteriner hekim olmayan mühendislik gruplarına" hatta ustalara sorumlu yöneticilik ve denetim yetkileri verildiği beyan edilmiş. Bu çerçevede çözüm için ülkemizde "Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü" kurulması ve gıda güvenliğinin bu bünye içerisinde organize edilmesi gerektiği savunulmuştur.
Veteriner Hekimlik mesleğini gayet iyi tanıyan ve saygı duyan birisi olarak bu bildirinin mesleğimize yapılmış büyük bir saygısızlık hatta hakaret olduğunu düşünüyorum. Tabii ki mesleklerimiz ciddi şekilde birbiriyle bağlantılı ve çeşitli aşamalarda gıda hijyeniyle ilgili veteriner hekimlerin önemli pozisyonları var. Ancak proses aşamasında bizim dışımızdaki meslek gruplarının yeri olmadığını düşünüyorum. Bunun ayrıntıları forumda defalarca tartışıldı, tekrar değinmeye gerek yok. Biz konuyla ilgili çeşitli meslek grupları olarak iyi bir iletişim içinde yardımlaşmamız gerekirken, sürekli birbirimizin ekmeğiyle oynamaya çalışıyoruz. Gıda hijyeni, üretimi ve denetimi yetkileri hakkında ciddi sınırlar çizilmesi gerekiyor. Ancak biz bu durumdayken bu çokçok uzun ve zor bir süreç alacaktır. Odamızın faaliyetleri ciddi şekilde yeniden gözden geçirilmeli, geleneksel akademik anlayışlarla değil pratik ve çözümcü anlayışlarla adımlar atılmalıdır. Bu süreçte hep birlikte meslek haklarımıza yapılan saldırılara karşı kararlılıkla kendimizi savunmalı, odamız aracılığıyla ilgili mercilerle sürekli iletişim içinde meslek haklarımıza sahip çıkmalıyız.
Bildirinin tam metni için;
http://www.abvizyon.com/2322.htm

LinkBack URL
About LinkBacks
Paylaş

Alıntı

Bookmarks