Giderek artan Çevre kirliliğini önleme amaçlı yapılan ve Zeytinyağı tesislerini ilgilendiren bir araştırma.
ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ ATIKSULARININ DİSTİLASYON YÖNTEMİYLE ARITIMI
Ezgi OKTAV ve Füsun ŞENGÜL
Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü,
Kaynaklar Kampüsü, 35160 Buca-İZMİR
Öz: Bu çalışmanın amacı zeytinyağı endüstrisinin ve üretim sonrası açığa çıkan atıksuların özelliklerinin tanıtılması ve arıtılabilirliğinin incelenmesidir. Atıksuya arıtma metodu olarak distilasyon prosesi uygulanmıştır. Deneysel çalışmalarda kullanılmak üzere DEÜ Atıksu Laboratuvarında bir deney düzeneği oluşturulmuştur. İlk distilasyon denemesinde ham atıksu kullanılmıştır. Ham atıksuda ve distilatlarda KOİ konsantrasyonları ölçülmüştür. Diğer bir çalışmada ham atıksu, farklı pH değerlerinde, iki kademede çöktürülmüştür. İlk kademede, pH=2’de iki saat boyunca çöktürülen atıksuyun üst suyu alınmış, bu suyun pH değeri 10’a ayarlanarak 2 saat boyunca çökeltilmiş ve üst suya distilasyon prosesi uygulanmıştır. İki kademeli çökeltim ve distilasyon prosesinin kombinasyonu ile % 99 gibi yüksek KOİ giderme verimlerine ulaşılmıştır. Ayrıca, çalışma kapsamında, her bir pH değeri için tek kademeli çökeltim ve distilasyon prosesinin giderme verimine etkisi ayrı ayrı incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar birbirleriyle kıyaslanmıştır.
Şifre: "www.forumfood.net" (sadece link ""lar yok)
|
|
|||||
|
|||||
|
|
|||||

LinkBack URL
About LinkBacks

Paylaş

Alıntı