Önceki çalışmalarda balık yiyen kişilerde alzheimer ve inme riskinin azaldığı gösterilmişti. Somon ve ton balığı gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan balıkların, kalb hastalığını engellemeye vesile olduğu, uzunca bir süredir bilinmektedir. Yeni bir çalışmada, araştırmacılar 3.718 kişiye bir hikâyenin detaylarını hatırlama gibi basit testler yaptırdılar. Yaşları 65 ve üzerinde olan katılımcılara testler 6 yıllık sürede 3 defa uygulandı. Ayrıca, katılımcılara 139 yiyecekten hangilerini ne kadar yedikleri bir anket aracılığıyla soruldu. Haftada bir öğün balık yiyenlerde, düşüncede yıllık azalma % 10 daha azdı. Haftada iki öğün balık yiyenlerde ise, düşüncede yıllık azalma % 13 daha yavaştı. Buna karşılık uzmanlar, hamile kadınların, süt veren annelerin ve çocukların; kılıç balığı, kral uskumru gibi fazla miktarda civa ihtiva edebilen balıkları yememeleri gerektiğini hatırlatmaktadır. Araştırmanın neticeleri Archives of Neurology dergisinin Aralık 2005 sayısında basılmadan önce, önemine binaen derginin web sitesinde yayımlandı.